Десетки хиляди богомолци и висши представители се очаква да присъстват

...
Десетки хиляди богомолци и висши представители се очаква да присъстват
Коментари Харесай

Погребват папа Бенедикт XVI в три ковчега

Десетки хиляди богомолци и висши представители се чака да участват да участват през днешния ден във Ватикана на траурната гала за някогашния папа Бенедикт Шестнадесети. Тя ще бъде ръководена от актуалният папа Франциск, предадоха международните организации.

Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде заровен в три ковчега. Тялото му е положено в ковчег от кипарисово дърво, в който ще бъдат сложени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и железен цилиндър с текст, който разказва годините му отпред на Римокатолическата черква. Този кипарисов ковчег ще бъде подложен след това в по-голям цинков ковчег, който на собствен ред ще бъде подложен в още по-голям дървен ковчег. Бенедикт Шестнадесети ще бъде заровен в криптата на базиликата " Свети Петър " на мястото, на което бе заровен едно време папа Йоан Павел Втори. Това място остана свободно, когато тленните остатъци на Йоан Павел Втори бяха преместени оттова в параклис в базиликата.

Относно ритуала по погребение на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в действие и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, споделя, че първият ковчег от кипарисово дърво, символизира, че папата е елементарен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който нормално или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се слага елементарен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег нормално е изработен или от кестен, или от бряст и символизира достолепието на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Церемонията ще бъде тържествена, само че скромна, както би желал Бенедикт Шестнадесети. На нея ще участват редица знатни персони, държавни глави, министър председатели и министри. Италия ще бъде показана от президента Серджо Матарела, Германия президента Франк-Валтер Щайнмайер и от канцлера Олаф Шолц, а Франция от вътрешния министър Жералд Дарманен. На церемонията ще участват и кралят на Белгия - Филип, президентите на Полша и на Того, някогашната испанска кралица София

Префектурата на Рим чака през днешния ден във Ватикана да дойдат 100 000 души. А 195 000 души отдадоха респект на Бенедикт Шестнадесети в трите дни на поклонение, през които тленните остатъци на някогашния папа бяха изложени в базиликата " Свети Петър " във Ватикана.

Церемонията стартира в 8,50 ч. локално време. Ковчегът с тленните остатъци на Бенедикт Шестнадесети ще бъде изнесе на площад " Свети Петър ". Там ще бъде отслужена литургия, в която ще вземат участие над 4000 кардинали, епископи и свещеници. Литургията ще бъде по латинския обред, само че ще бъде отслужена на няколко езика.

Над 1000 публицисти от 30 страни ще отразяват погребението. 1000 служители на реда са мобилизирани да подсигуряват сигурността, като те ще бъдат подкрепени от доброволци от италианската гражданска отбрана.

В Германия епископалната конференция прикани църквите в страната да забият камбаните си в 10 ч. по Гринуич в памет на Йозеф Рацингер (както бе светското име на папа Бенедикт Шестнадесети). В Италия знамената пък през днешния ден са свалени на половина. А Португалия разгласи ден на народен печал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР