Десетки хиляди българи ще се изкачат днес на Шипка, за

...
Десетки хиляди българи ще се изкачат днес на Шипка, за
Коментари Харесай

Без коли на Шипка

Десетки хиляди българи ще се изкачат през днешния ден на Шипка, с цел да сведат глави пред подвига на героите, които поставиха костите си на именития връх за свободата на България. " Подстъпите до Паметника на свободата и всички 895 стъпала са изчистени и подготвени да посрещнат хилядите родолюбци, увери през вчерашния ден регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова. Снегопочистващите компании и стотици доброволци от общините Казанлък и Габрово от няколко дни се борят с насъбраните преспи по панорамния път и стъпалата. На места снегът е метър. „ И сега вали сняг и духа непрестанно вятър, само че хората чистят непрекъснато ", сподели Микова.

Тази година коли няма да се позволяват към прохода " Шипка ". Забраната влезе в действие нощес и ще важи до 18 ч. през днешния ден. До тази час ще е затворено придвижването по пътя Казанлък-Шипка-Габрово. 10 километра колона се изви предходната година към заветния връх. Сега ще има построени буферни зони, където хората да паркират колите си, прецизираха от пътна полиция. Около паметника ще има и КПП-та, на които ще се ревизира дали някой не носи рискови предмети или оръжие. Пияни няма да се позволяват.

Тържествата са под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тържествено слово на Шипка ще произнесе президентът Румен Радев.

300 метра трибагреник опъват и понасят на ръцете си старозагорци. Те още веднъж ще изминат своя път-поклон в памет на падналите в героичните боеве за Стара Загора и за Освобождението на България. За четвърта година голямото знаме ще бъде пренесено на ръце до мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора " от военнослужещи от Втора механизирана бригада и стотици жители. Те ще бъдат придружавани от конници от прабългарската школа " Багатур ". В последните години доста родолюбци от цялата страна отиват в Града на липите особено за това прочувствено шествие, „ с цел да се почувстват същински българи " по тяхно самопризнание. Тази година шествието ще бъде проследявано с камери по цялото продължение на маршрута, а картината ще може да бъде следена на видеостена под върха на мемориала. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават непосредствено по целия свят настроението на старозагорци и гостите на града в празничиня ден. Около обяд многолюдният път-поклон ще приключи на мемориалния комплекс и гранитния обелиск на Самарското знаме, където ще е тържественият обред за 140-годишнината от Освобождението на България под наслов „ Пред падналите за България – реверанс! ".

140-метров трикольор, носен от 140 военослужещи, ще премине и в Сливен - от паметника на Хаджи Димитър по улица " Г.С.Раковски ", с цел да стигне до паметника на Панайот Хитов. Шествието, наречено " По пътя на безсмъртието ", започва в 12 ч. Други 140 служители на реда, пожарникари и възпитаници ще вървят паралелно с трибагреника, носейки 140 флагове. Пред паметника на Панайот Хитов ще бъдат поднесени венци и цветя. Официалният старт на честванията на националния празник в Сливен стартира в 10,30 часа на площада пред общината с осъществяването на 140 каба гайди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР