Десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от

...
Десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от
Коментари Харесай

Българи от 5 континента ще вият хоро за деня на светите братя Кирил и Методий


Десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от българските обичаи и просвета и ще извият красиво българско хоро на 11 май във връзка Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Инициативата под надпис „ Розите на България “ е първото по рода си честване, проведено от Министерството на образованието и науката, отдадено на българския език, българската писменост и просвета и на българите по света.

Над 120 български неделни учебни заведения и клубове на 5 континента в над 25 страни (Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Англия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, Съединени американски щати, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР и Япония) ще отбележат празника с българско хоро под звуците на „ Празнична сюита “. Тя ще звучи през целия ден в разнообразни точки на света на оживени места, с цел да притегли и локалната общественост.

По образеца на сънародниците ни зад граница, над 1000 учебни заведения, детски градини и читалища и Националният замък на децата у нас ще вземат участие в „ Розите на България “. Българската асоциация на частните учебни заведения също се включва в самодейността. В Перник, Смолян, Шумен, Ямбол ще вземат участие всички учебни заведения, а в София техният брой към този момент надвишава 200.

С наближаването на 11 май от ден на ден учебни заведения, културни институти, детски градини и общности на българите зад граница се причисляват към „ Розите на България “, с цел да разпространяват опцията за проучване на български език зад граница, като един от формалните езици на Европейския съюз, както и за запознаване с културните ни обичаи.

Инициативата „ Розите на България “се провежда от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните представителства, Министерството на културата, Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина и Държавната организация за българите в чужбина. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР