Десетки граждани излязоха на протест против изграждане на кариера в

...
Десетки граждани излязоха на протест против изграждане на кариера в
Коментари Харесай

Десетки протестираха срещу изграждането на нова кариера в Асеновградско

Десетки жители излязоха на митинг срещу създаване на кариера в региона на асеновградските села Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан. Местното население и природозащитници застанаха под дъжда, с цел да кажат НЕ на добива на материал от землището, което попада в предпазена територия. През ноември 2022г. Министерски съвет утвърди със свое решение такова капиталово желание на компанията „ Запрянови-03 “, която получи право на 35-години концесия, написа

Ние не сме тук, с цел да обясняваме за какво не желаеме кариери в задния си двор. Ние сме тук, с цел да получим поддръжката на Ощина Асеновград. За страдание, такава не получихме предишния месец. Такава не получихме и през днешния ден, а ни бе дадено нашите претенции да бъдат прегледани на сесия на Общински съвет, която сега протича. Това не се случи. Затова сме тук, с цел да изразим нашето неодобрение! “, съобщи гражданин и член на МИК-Горнослав.

Припомняме, че при започване на март представители на Местния предприемчив комитет организираха среща с кмета на Асеновград Христо Грудев. Тогава жителите желаеха той да върне за гласоподаване в Общинския съвет предлагането за отвод от смяна на ПУП-а на предпазените територии, попадащи в периметъра на концесията. Този ход се наложи, откакто на миналата си сесия съветниците даже не вкараха за разглеждане точките от декларацията, която трябваше да изрази противоречие с създаване на кариера в землището.

Адвокатът на МИК на асеновградските села също участва на митинга. Снежана Стефанова взе думата, с цел да опише историята за метода, по който е предоставено право на концесия на компанията „ Запрянови – 03 “.

„ Тази кариера има направена Оценка за влияние върху околната среда в миг, в който тя не е попадала в Натура 2000. Тоест въобще не е взето поради събитието, че това е предпазена територия. На която може би е непозволено осъществяването на този вид активност. Съдът до момента не се произнася в наша употребява. Имаме единствено една инстанция, която в случай че удостовери решението на Административен съд София- град това значи, че кариерата може да стартира работа. Това може да значи още, че нито едно решение на Министерски съвет, предоставено оттук нататък, няма да бъде обжалвано отсега нататък “, разяснява Снежана Стефанова.

Протестът им бе подсилен и от членове на Местния предприемчив комитет за битка с кариерите в Белащица. Те обявиха, че идеята им е обща, тъй като природата е една и тя принадлежи на жителите.

Очаквайте детайлности!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР