Десетки граждани и екоактивисти излязоха на жълтите павета с искане

...
Десетки граждани и екоактивисти излязоха на жълтите павета с искане
Коментари Харесай

Протест срещу фермата за норки посрещна новите министри

Десетки жители и екоактивисти излязоха на жълтите павета с искане за преустановяване на активността на единствената у нас плантация за норки край Стара Загора. Това стана по време на встъпването в служба на втория длъжностен кабинет на Румен Радев, с министър председател Стефан Янев.
Още по тематиката
Собствеността на фермата е обвързвана със притежателя на компания " Градус " Иван Ангелов, против който бяха отправени обвинявания в рекет предходната седмица.

Протестът беше подсилен от обединението " Изправи се! Мутри вън! ". Един от водачите й Мая Манолова разяснява:

" Тука просто би трябвало да бъде направена инспекция и компанията, която е притежател на фермата за норки, която се употребява с политически подкрепи...просто тя би трябвало да си получи съответните инспекции и съответните актове. Това би трябвало да бъде затворено ".

" Всички в Стара Загора знаят защо става въпрос. Всички. Това не е от една-две години. Не може институциите да отхвърлят информация, да бъдат наказани за това, след което отново да не дават информация. Това значи, че една държавна институция отхвърля да съблюдава закона. Защо се чака жителите да съблюдават закона? Въпросът е кардинален ", съобщи и Арман Бабикян.



Сред протестиращите бе и Борислав Сандов от Демократична България.

Екоактивистите внесоха подписка в Министерски съвет и обявиха, че чакат от новото служебно държавно управление да спре активността на фермата за норки.

Организатори на акцията са Национална гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи в България и Сдружение " Кампании и активизъм за животните в промишлеността ".

Темата беше наранена неколкократно през последните дни на съвещанията на краткотрайната комисия за проверка на ръководството. На чуване пред комисията се показа сигнал, отчитащ елементи, нарушаванията, нередностите и проблемите към фермата за норки на " Градус " през последните пет години.

" Ние сме тук в качеството си на бранители на животните, само че пет години, анализирайки работата на фермите за норки, разбираме, че над нея има един доста сериозен политически чадър. Изключително доста нарушавания станаха факт, които, в случай че бяха планувани в самото начало, този бизнес изобщо нямаше да съществува. Бизнесът с норки е монопол на една единствена компания в България и всички нарушавания са неглижирани от страна на институциите. Точно по тази причина внесохме сигнала в комисията по проверка оня ден. Сигнализираме за финансовинесъответствия за доста обилни суми ", съобщи в ефира на " Тази заран " Петя Алтимирска от Сдружението за акции и активизъм за животните в промишлеността.

По думите ѝ финансов разбор на специалисти е посочил, че през 2018 година износът на сурови скъпи кожи от норки от страната възлизал на над 11,3 млн. $. В същото време приходът бил в пъти по-малък - 3000 лева

" Ние искахме да разберем на какво се дължи това финансово противоречие ", съобщи Алтимирска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР