Десетки гости успяха да се докоснат до непреходната красота в

...
Десетки гости успяха да се докоснат до непреходната красота в
Коментари Харесай

„Звук и Цвят“ на Дарик: Живият организъм с премиера на плодовете от 24-тото издание

Десетки посетители съумяха да се допрян до непреходната хубост в картините на Емануела Ковач, Нина Русева, Нора Ампова, Петя Денева, Румен Атанасов, Слав Недев, Стефан Божков, Дима Дамянова, Лилия Балева Любомил Драганов Калия Калъчева, Момчил Георгиев и Стиляна Узунова.

Къщата-галерия на художника Георги Баев в Бургас се извърши с живот за представянето на най-новите произведения, дело на тринадесетте модерни български създатели. Те оформиха яркия темперамент на 24-тото издание на пленера на Дарик радио „ Звук и Цвят “, проведен под вещото управление на Доротея Михова и Албена Спасова.

Вече осма година бургазлии съумяват да видят предпремиерно творбите от пленерите на Дарик, със съдействието на Община Бургас, а кметът Димитър Николов изрече своята признателност за партньорството, почнало със основателя на Дарик – Радосвет Радев.

Чуйте звуковата картина от събитието:

„ Свързвам постоянно пленера с една светла персона, която към този момент не е сред нас. Имам доста приятни, цветни и мощни мемоари, тъй като това е неговият пленер. Прекрасно е, че Дарик радио и наследниците на Радосвет не престават тази самодейност, тъй като мислех, че тя може да спре. Вместо това тя пораства и демонстрира изключителни произведения на доста мощни български създатели. Приветствам ви! Този пленер и изложбите след него оставят ярка диря в културния нюанс на Бургас “, сподели още кметът Николов.

Към думите му за значимостта на „ Звук и Цвят “ се причисли и един от създателите, който взе участие в креативната резиденция за първи път – доцент Любомил Драганов:

„ Според мен художникът е самостоятелен, затворен самичък в творчеството си, само че когато се съберат художници на едно място и работят дружно, те обменят тази сила, която се излъчва, когато човек работи самичък. Смесването на тези сили извънредно мощно въздейства. Насочва към нови креативен хрумвания и реализации, които са разследване на този контакт с другите създатели. Именно това се случи и този път “.

Всички посетители на изложбата се сплотиха към тезата, че пленерът на Дарик е един жив организъм, който продължава да пораства и да припомня за неговия двигателРадосвет Радев. На откриването на следващата значима галерия участваха неговата майка Богдана Радева, сестра му Албена Радеваи щерка му Рада Радева.

„ Благодаря на всички посетители, домакини, сътрудници, съидейници и най-много на създателите за неповторимата галерия, която подредиха! Пожелавам на всички, които ще я посетят да усетят силата, с която те освен са прекарали последната седмица дружно, само че и която са влели в тези картини. Пожелавам ви да я усетите от първа ръка, до момента в който разглеждате тази галерия. Надявам се да продължаваме да имаме още такива изложения “, сподели Рада Радева.

Всяка година край морския бряг в ярки актьори слагат финалния щрих на лятото, общувайки и работейки дружно и по този начин от 1999 година до момента, Дарик радио оформя една от най-големите частни сбирки на актуалното българско изкуство, сбирка неподвластна на времето с присъединяване на близо 200 изявени създатели.

Партньори в 24-тото изданиебяха още „, с италиански хартии Fabriano, заведения за хранене а също и „ Филип Морис “ – България, чиято акция за запазване на околната среда беше подкрепена от създателите в " Звук и Цвят ".

Изложбата ще остане в изложба „ Георги Баев “ до 29 септември, след което ще отпътува за столицата.





Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР