Десетки души загинаха в Канада и САЩ сред безпрецедентна гореща

...
Десетки души загинаха в Канада и САЩ сред безпрецедентна гореща
Коментари Харесай

Десетки загинаха от невижданите горещини в Канада и САЩ |

Десетки души починаха в Канада и Съединени американски щати измежду невиждана гореща вълна, която разруши температурните върхове.

Полицията в региона на Ванкувър е реагирала на над 130 неочаквани смъртни случая от петък насам. Повечето починали са били в преклонна възраст или са имали здравословни проблеми. Горещината е била способствуващ фактор в доста от случаите.

Във вторник в Канада беше записана най-високата температура до момента за трети следващ ден - 49,5 ° C в Литън, Британска Колумбия.

Преди това температурите в страната в никакъв случай не бяха прекосявали 45° C. Топлинната вълна се дължи на зона с високо налягане, намираща се над северозападната част на Съединени американски щати и Канада.

Експерти настояват, че се чака поради изменението на климата все по-често да се срещат рискови метеорологични феномени като горещите талази. Свързването на всяко настрана събитие с световното стопляне обаче е комплицирано.

Смята се, че горещината е съдействала за гибелта на 65 души във Ванкувър, твърди полицията.

Междувременно в предградието Бърнаби се оповестява за най-малко 34 неочаквани смъртни случая, а в региона на Съри са регистрирани 38.

" Ванкувър в никакъв случай не е изпитвал жега като тази и за жалост десетки хора умират поради това ", сподели полицейският сержант Стив Адисън.

" Нашите офицери са претрупани, само че към момента вършим всичко допустимо, с цел да запазим хората в сигурност ", сподели той и добави, че дневните позвънявания за ненадейно умряли хора в града са се нараснали над три пъти.

Много от жилищата в Британска Колумбия нямат климатици, защото температурите нормално са надалеч по-ниски през летните месеци. Временни чешми за питейна вода и климатизирани центрове за популацията са основани в региона на Ванкувър.

Десетки служители на реда бяха пренасочени към града, тъй като големият брой сигнали към телефона за незабавни случаи 911 забави способността за реакция и изтощи полицейските чиновници.

Метеорологичната работа на страната е издала предизвестия за горещини в провинциите Британска Колумбия и Албърта, както и в регионите Саскачеван, Северозападните територии и Манитоба.

" Ние сме втората най-студена страна в света и най-снежната ", сподели Дейвид Филипс, старши климатолог в службата. " Често виждаме талази на мраз и виелици, само че рядко приказваме за горещо време като това... Дубай би бил по-хладен от това, което виждаме в този момент. "

В американския северозапад в понеделник температурите доближиха 46,1° C в Портланд, Орегон и 42,2° C в Сиатъл, Вашингтон, най-високите равнища откогато се води списък, почнал през 40-те години, заяви Националната метеорологична работа.

Десетина от смъртните случаи във Вашингтон и Орегон може да са свързани с горещата вълна. Горещините са толкоз огромни, че кабели се стопяват, което спря трамвайния превоз в Портланд.

Електрическа компания в Спокан, Вашингтон, също вкара регулярни спирания, с цел да се оправи с голямата потребност от електрическа енергия поради работата на климатиците.

В някои градове в Айдахо температурите бяха към 37,7° C, а най-горещо в щата беше в Люинстън, където живакът доближи 46,1° C.

Компанията " Амазон " позволи жителите да влизат в централата й в Сиатъл като място за изстудяване. В Портланд също бяха основани климатизирани центрове за справяне с горещините. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР