Десетки документи с различна степен на поверителност, включително 25 с

...
Десетки документи с различна степен на поверителност, включително 25 с
Коментари Харесай

Секретни документи в кашони със снимки, вестници и бележки – какво е открило ФБР у Тръмп

Десетки документи с друга степен на дискретност, в това число 25 с гриф " Строго секретно ", са били открити в 15 кашона в курорта Мар-о-Лаго на някогашния президент Доналд Тръмп в щата Флорида през месец май. Предварителният обзор на наличието, конфискувано от органите на реда, е посочило, че в кашоните има " вестници, списания, разпечатани публикации, фотоси, всевъзможни разпечатки, бележки, президентска кореспондения, персонални и мемоари откакто той към този момент не е президент, както и голям брой класифицирани документи ".

Това се споделя в заемащ 38 страници документ с причини, показани на съда във Флорида, когато ФБР е поискало да влезе още един път това лято в Мар-о-Лаго за следващо претършуване за секретни поверителни документи. Той бе огласен през днешния ден от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и обилни елементи от наличието са заличени. Във втори публикуван документ се изяснява за какво има толкоз прикрита информация в първия - с цел да не се разкрият значими за следствието подробности( в това число имена на сътрудници и цивилни информатори) които може да попречват следствието.

" Особено огромна угриженост провокира откриването на строго секретни документи, смесени с други мемоари и погрешно разпознати ", написа още в текста.

Общо 184 документа са белязани като класифицирана информация, в това число 67 с гриф " поверително ", 92 с гриф " секретно " и 25 - " строт осекретно ". Според ФБР те засягат нациналната сигурност на Съединени американски щати и съдържат данни за държавни информатори и събиране на разследващи данни.

Агентите на ФБР считат след предварителния обзор, че документите може да съдържат данни от Централното разследващо ръководство (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (NSA). Някои са маркирани HCS, което може да значи информация за шпиони в други страни, чийто живот би бил заплашен от откриване на самоличността им. Други са с маркировка FISA, свързвана със обвинени в шпионаж или тероризъм. Наличието на данни от NSA води към догадка, че може да става дума за информация от следене на американски жители.

Агентите са разкрили също мемоари, които може да съдържат разследващи данни и прихванати задгранични връзки, които не трябва да бъдат виждани от задгранични държавни управления или жители, както и такива, каквито не трябва да се споделят без единодушието на притежателя им.

Показването на документа приповдига още малко завесата пред следствието и демонстрира, че то има напълно съществени учредения, а не е за тормоз и политически напън над Тръмп, както той и съвсем цялата бранеща го Републиканска партия настояват. ФБР е желало освен да прибере засягащ инякои от най-големите секрети на Съединени американски щати документи, чието място въобще не е там, само че и е имало съмнения, че на място се прави възпрепятстване на правораздаването. Затова и се желае от съда заповед за още един обиск в имението при започване на август.

Докато републикански конгресмени и сенатори приканват за повече бистрота и иронизират със фотоси на мощно редактираните с черни ленти страници от огласения през днешния ден документ, сенаторът демократ Марк Уорнър уточни нещ о друго: " Изглежда, въз основата на огласения тази заран документ, че измежду погрешно съхраняваните документи в Мар-оЛаго е имало елементи от най-деликатни разследващи данни, което е една от аргументите Сенатската комисия по разузнаването да изиска, на двупартийна основа, оценка на вредите от каквато и да е опасност за нацоналната сигурност от неправилното боравене с тази информация ". Уорнър е ръководител на тази комисия.

От огласеното през днешния ден се вижда също, че юристите на Тръмп са се опитвали да убедят Министерството на правораздаването (то управлява и прокуратурата в Съединени американски щати - бел.ред.) да не стартира наказателно гонене на някогашния президент, тъй като считат, че той има право да разсекрети документи. Оспорването на това пряво щяло да е тежко нарушаване на конституционното разделяне на управляващите. Освен това, настояват те, неоторизираното изземване и задържане на класифицирани документи или материали не се отнасяло за президента на Съединени американски щати.

Юристи обясниха още след зрелищната акция от началото на август - първата в американската истори против някогашен президент - че има избрани браншове на информация (например детайлности за нуклеарното оръжие на страната), които даже президентът не може да разсекрети. Някои документи са с толкоз специфичен статут, че могат да бъдат преглеждани от доста стеснен кръг хора и то в пространства, от които на бива да се изнасят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР