Десетки доброволци, дошли да дарят част от времето си, за

...
Десетки доброволци, дошли да дарят част от времето си, за
Коментари Харесай

„Отворени врати за Украйна“: Искаме да помагаме дългосрочно, без това да тежи на българското общество


Десетки доброволци, пристигнали да дарят част от времето си, с цел да разпределят, провеждат, подредят и изпратят всички дарения, които други положителни хора са заделили в помощ на бежанците. Това завари през уикенда екипа на Podcast новините на Dir.bg в Ситуационен център " Отворени порти за Украйна " в София. Освен дарения, това е и мястото, на което хората, бягащи от войната, могат да получат всевъзможен тип поддръжка.

Освен да обезпечат храна и облекла, уредниците на ситуационния център са наясно, че войната в Украйна може да не продължи единствено няколко седмици, както и българи и украинци се надяват. И че всички хора, които са избягали в България, ще имат потребност дълготрайно да живеят почтено тук, споделя Йоана Бещюк - координатор връзки в Ситуационен център " Отворени порти за Украйна ".

" Само за първата седмица приехме и разпределихме доста дарения, извадихме от Украйна бежанци, които транспортирахме, настанихме, нахранихме, оборудвахме и стабилизирахме. Но по-важният развой, който се случва, е, че гледаме какво е нужно генерално в дълготраен проект. Искаме да сме мястото, което да обезпечи на тези хора устойчиво, почтено и независимо бъдеще, да реагираме на тази незабавна, изключителна обстановка, като построявам процедури, структури и системи, които съгласуваме и работим дружно с българските управляващи - локални и държавни.

Идеята е тези хора да могат да получават поддръжка, която да може да извържа във времето. Говорим за обучение, за опция да основават бизнес, да работят, и тази поддръжка да бъде по този начин решена, че да не ощетява по никакъв метод българското общество, а по-скоро да се получава съдействие, тъй че да няма филантропична рецесия в идните месеци и години ", споделя Йоана Бещюк.



Тя добавя, че имат концепция и " ноу хау " по какъв начин всичко това да се случи, " по какъв начин да има кариерен център, по какъв начин да има център за юридическа помощ, по какъв начин да има бизнес развъдник, по какъв начин да има всевъзможни събития за взаимопомощи и запознанства ". И желаеме тези неща час по-скоро да се построяват и да стартират да работят преди да се е основала някаква рецесия, прибавя Бещюк.

Според нея най-важното, което и българи, и украинци, би трябвало да схванат е, че това няма да свърши скоро.

В целия развой ситуационен център " Отворени порти за Украйна " си сътрудничи с , които пък имат опит в организирането на потокa от дарения, на доброволците, логистиката и всичко останало. Така сред фондацията и центъра се получава добре работеща симбиоза.

Попитахме Мартин Хараланов - един от десетките доброволци, които в свободното си време избират да оказват помощ в центъра, вместо да се отдадат на отмора, какво го води в тук. " Избрах да дойда, тъй като този спор доста ме докосна вътрешно по разнообразни аргументи. Освен това ми омръзнаха празните приказки, а и се потресвам от това, което пишат хора във Фейсбук. Вместо да чета сходни неща, мога да се занимавам с нещо надалеч по-полезно, като оказвам помощ тук ", споделя Хараланов.

 Снимка: Dir.bg

Ако желаете да се включите в дейностите на центъра, следете по какъв начин може да помогнете във Фейсбук страницата на .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР