Десетки чакащи се бяха събрали от рано пред храма, за

...
Десетки чакащи се бяха събрали от рано пред храма, за
Коментари Харесай

Миряни се събраха от рано за последно сбогом с патриарх Неофит

Десетки чакащи се бяха събрали от рано пред храма, с цел да си кажат " последно довиждане " с Негово Светейшество. 

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, откакто прекара в лечебното заведение над четири месеца поради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в тъга църковни чиновници, политици и общественици.

Пренареди се и политическият дневен ред, президентът Румен Радев отсрочи връчването на мандат за сформиране на държавно управление.

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено умрелия предстоятел на БПЦ-БП ще стартира след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена, заяви Старозагорският митрополит Киприан.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде краткотраен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато публично ще бъде определен наместник-председател на Светия синод. Той, дружно със Светия синод, ще организира избора за нов български патриарх, сподели Старозагорският митрополит Киприан. Той съобщи, че Светият синод ще реши какъв да е този наместник-председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР