Десетки британски граждани се озоваха в затвора, заради некачествен софтуер(снимка:

...
Десетки британски граждани се озоваха в затвора, заради некачествен софтуер(снимка:
Коментари Харесай

Бъгав софтуер прати десетки британци в затвора


Десетки английски жители се озоваха в пандиза, поради фалшив програмен продукт
(снимка: CC0 Public Domain)

Десетки чиновници на английската Пощенска работа са се озовали в пандиза не поради осъществени от тях закононарушения, а поради бъг в софтуера на службата, който ги е изкарал отговорни. Сега присъдите им бяха анулирани. Животът на хората обаче е унищожен. Пощата призна, че това е най-голямата правосъдна неточност в Обединеното кралство.

През последните 20 години чиновниците на Пощенската работа в Обединеното кралство работят със програмен продукт, наименуван Horizon, който е имал съдбовен минус: неточности, поради които излиза, че редица чиновници са откраднали крупни суми – по няколко десетки хиляди английски лири. Зад решетките са попаднали 39 души, заяви.

Въздействието върху тези чиновници е голямо: съгласно BBC, някои са изгубили браковете си и децата си. Една служителка, изкарана отговорна поради софтуера, е била лишена от правото да вижда децата си в продължение на девет месеца, до момента в който е била в пандиза поради погрешно обвиняване, че е откраднала 59 000 лири. Тя е изгубила и опция за работа заради наказателната си присъда.
още по тематиката
Друга жена пък е била пратена в пандиза, до момента в който е бременна. Времето, което тези дами и други като тях са прекарали в пандиза, не може да бъде върнато назад. И всичко това поради.

Има данни, че един от наказаните се е самоубил, откакто компютърната система посочила, че е откраднал съвсем 100 000 лири. В рамките на няколко месеца неговият заместител също се оказал „ апаш ”. Някои от набедените чиновници са се пробвали да се спасят, залагайки къщите си и плащайки със лични пари за компенсиране на изчезналите суми.

Присъдите на 39-те чиновници бяха анулирани, откакто други шестима бяха оневинени през декември. Сега Пощенската работа работи и за финансово обезщетяване на хората, попаднали простъпка в пандиза поради софтуера. По-рано, през 2019 година, пощата обезщети 555 ищци и им заплати вредите, а също по този начин сътвори система за погашение на обезщетения на други наранени чиновници. До момента, съгласно BBC, са подадени над 2400 претенции.

Сега бъгавият програмен продукт ще бъде бъде сменен с ново,. Наред с това службата ще работи взаимно с държавното управление, с цел да компенсира по-добре чиновниците, наранени от дефектите на Horizon.

Случаят бе избран като „ най-голямата правосъдна неточност, която Обединеното кралство в миналото е виждало ”. Премиерът Борис Джонсън назова случая „ ужасяваща неправда ”.

И до момента в който някои от засегнатите наподобяват удовлетворени от парично съглашение като обезщетение и изчистване на имената им, други упорстват за цялостно обществено следствие на случая.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР