Десетки бегачи взеха участие в 4-ти София Екиден Маратон 2018.

...
Десетки бегачи взеха участие в 4-ти София Екиден Маратон 2018.
Коментари Харесай

Десетки бегачи взеха участие в 4-ти София Екиден Маратон 2018

Десетки бегачи взеха присъединяване в 4-ти София Екиден Маратон 2018.

Участниците стартираха пред Националния стадион " Васил Левски ", а по традиция началото бе обещано от японския дипломат в България Н. Пр. Масато Ватанабе. Той пожела триумф на всички състезатели и изрази удовлетворение, че маратонът, който води началото си от Япония, се е трансформирал в годишно събитие за страната ни.

Събитието е в чест на 133-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и отбелязва 101 години от провеждането на първия Екиден Маратон в страната на изгряващото слънце.

Спортното събитие си слага няколко цели - да разпространява щафетните надпревари при шосейните бягания, да даде опция на компании и корпорации за работа в екип в спортна конюнктура, както и да излъчи Екиден отборните първенци на България за 2018 година в избраните от уредниците категории в Щафетното тичане на 42,195 километра.

Историята на надпреварата потегля от Япония, макар че концепцията за щафетно тичане на дълги дистанции не е неповторим за всяка страна. Първото Екиден съревнование е проведено през 1917 година от Yomiuri Shimbun, един от петте национални японски вестници, издаван и до в този момент.

Първоначално надпреварата се организира в продължение на три дни сред остарялата японска столица Киото и модерната столица Токио, на отдалеченост от 508 километра. Поводът е бил отбелязване на годишнината от преместването на столицата в Токио.

 Министър Кралев награди спечелилите в маратона на Варна
Министър Кралев награди спечелилите в маратона на Варна

Общо 925 бегачи участваха в надпреварата
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР