Десетият Празник на меда – Козлодуй, привлече над 2000 посетители,

...
Десетият Празник на меда – Козлодуй, привлече над 2000 посетители,
Коментари Харесай

Празникът на меда в Козлодуй – среща на производители и ценители

Десетият Празник на меда – Козлодуй, притегли над 2000 гости, които се срещнаха с производители на мед и създатели на ръчно направени произведения по време на тазгодишното юбилейно издание на събитието на 23 и 24 февруари. Празникът се организира без спиране от 2009 година и е взаимна самодейност на Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и сдруженията на пчеларите от района на град Козлодуй.
Началото на събитието бе обещано с приветствените думи на изпълнителния шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров, който изрече благодарност за труда и постоянството на всички производители и на феновете на Празника, без чиито интерес и поддръжка, форумът нямаше да получи възходящата си известност. Г-н Петров отличи с грамота за необикновен принос за основаването и развиването на събитието четиримата участници в него през всички години от съществуването му: пчеларите Цветан Йовов и Цветан Сандулов от град Козлодуй, Петя Иванова от село Остров и доайена на пчеларите от района – 86-годишния Георги Осиковски от село Селановци. „ Вие изградихте нова традиция в нашия дребен град. Вярваме, че Празникът на меда и отсега нататък ще ни радва със своята оцветеност и обилие!”, сподели от своя страна кметът на Козлодуй Маринела Николова по време на откриването.
В рамките на съпътстващата стратегия на Празника беше показана кулинарна галерия с медени сладкиши, дело на участнички в Културен клуб на пенсионера „ Турлашка махала”. Техни определени предписания откриха място в специфична дребна брошура със заглавие „ Бабините сладки – в моята тетрадка”. В обособен модул от програмата възпитаници от Козлодуй се срещнаха с опитни пчелари в диалог на тематика „ Да бъдеш пчелар – наслади и трудности”. По време на беседата бяха оповестени резултатите от конкурс за къса литературна форма с мотото „ За пчелите и меда – в 21 думи”, в който се изявиха близо 30 участници. Друг акцент на Празника стана среща на производителите на мед с специалисти от Държавен фонд „ Земеделие”, които показаха настоящи моменти в програмата за субсидиране на пчеларите през 2018 година.
Специален подарък за всички във връзка годишнината станаха прочувствено изпълнени стихчета от деца от НУ „ Васил Левски” – гр. Козлодуй, и неподготвено ревю на дрехи с етноелементи, квалифицирано от Сдружение за развиване на занаятите „ Старата ракла” – с. Софрониево. В ролята на манекени влязоха доброволците от театрална натрупа „ Три-четири”, които за поредна година интензивно се включиха в организацията при провеждането на Празника. Принос в популяризацията му обичайно дадоха и членове на Сдружение „ Жените в нуклеарната индустрия”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР