Десетина дни след опустошителната градушка, която връхлетя страната, управителният съвет

...
Десетина дни след опустошителната градушка, която връхлетя страната, управителният съвет
Коментари Харесай

Страхотна новина за хиляди стопани, дават 4 млн. за...

Десетина дни след опустошителната градушка, която връхлетя страната, управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие ", утвърди запас за компенсиране на вредите. Това излиза наяве от писмо до медиите.

Припомняме, че градушката опустоши голяма част от реколтата на няколко села в България. Бившият към този момент министър на Земеделието Румен Порожанов даде обещание помощта да стигне до стопаните по най-бързия метод, както и, че тя ще е в размер на 80 % от разноските.

Публикуваме текста без редакторска интервенция:

УС на Държавен фонд "Земеделие “-РА утвърди финансов запас за 2019 година от 4 млн. лв. по скица на държавна помощ "Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “.

От общо одобрения бюджет по схемата 2,4 млн. лв. сe разпределят за вреди, породени от неподходящи климатични условия през 2018 година при следния интензитет от индустриалните разноски по култури:

- Фуражни кулутури-30%
- Плодове, зеленчуци,етерично-маслени, технически-80%
- Зърнено-житни и Зърнено-бобови-30%

На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи от посочените култури вследствие на неподходящи климатични условия, настъпили през 2018 година

Съгласно схемата на помощта, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подкрепяне. На база данни от миналогодишни заплащания по схемата за държавна помощ е открито, че към 80% от земеделските стопани не подписват застрахователни полици. През 2018 година пропадналите площи, заети със аграрни култури, за които са издадени констативни протоколи, според държавната помощ са 73 382,30 дка.

Предстои да бъдат направени инструкции за даване на помощта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР