Десетина дни след като граждани от двете страни на река

...
Десетина дни след като граждани от двете страни на река
Коментари Харесай

Русенци притеснени от проект за нов завод в Гюргево, МОСВ поиска да се включи в екооценката

Десетина дни откакто жители от двете страни на река Дунав стачкуваха против желанието да се построи цех за горене на биологични боклуци в румънския град Гюргево, българското Министерство на околната среда и водите изиска от румънските управляващи да се включи в екооценката на плана. Основната причина е заплахата от замърсяване на въздуха. Русенци от години живеят в токсична среда и този план разсъни още веднъж протестни дейности.

" Този проблем възобнови едни остарели чувствителности на русенци ", сподели пред БНР Владимир Митев - публицист в румънската секция на Радио България.

 



" В съзнанието на русенци има контузия, че от Гюргево е идвало замърсяване на въздуха, което е довело до овакантяване на популацията на Русе, здравни проблеми и така нататък В този случай е забавно, че проектът за инсинератор (инсинератор за скотски и медицински боклуци, който би трябвало да бъде изграден) ще бъде построен тъкмо в територията на този някогашен химически комбинат. Това е една от аргументите - тази засилена сензитивност на хората в този регион. А може би има и доста други аргументи ".

В Русе е основан предприемчив комитет. Събира се и подписка против построяването на инсинератор, като към този момент са събрани над 1600 подписа. Журналистът е безапелационен, че всички локални институции са срещу плана.

Митев уточни, че и в Гюргево има известна опозиция против новия цех. По думите му локалният съвет в румънската община е взел решение, че такива планове би трябвало да са на по-голямо разстояние от града. Проектът обаче има нужните разрешителни за здраве и околна среда, които са на национално равнище.

На 16 септември в румънския град е очакван нов митинг, тече и събиране на подписи срещу плана.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР