Десетилетия след основаването на НАТО съюзът най-после се сдоби с

...
Десетилетия след основаването на НАТО съюзът най-после се сдоби с
Коментари Харесай

НАТО най-после има химн

Десетилетия след основаването на НАТО съюзът най-сетне се снабди с химн. Това стана на 3 януари с решение на Северноатлантичесия съвет. Мелодията е без текст и е аранжирана за 20 инструмента.

Химнът на НАТО е композиран за 40-та годишнина на алианса през 1989 година Авторът е капитан Андре Райхлинг, диригент на военния оркестър на Люксембург. След това мелодията е изпълнявана нееднократно, в това число на последната среща на върха през май 2017 година Сега към този момент тя придобива формален статут.

Химнът на НАТО

През годините е имало разнообразни мелодии - някои от тях даже са с текст - композирани с концепция да служат като параден марш. През 1958 година британецът Томас Хилдебранд Престън написва такава за посрещане на участниците за срещата във връзка 10-годишнината на НАТО в централата в Париж.

Година по-късно се появява ария, изпълнявана от оркестър и хор, композирана от капитан Ханс Лоренц от немските военно-въздушни сили. Автори на текста са холандецът кап. Стефанус ван Дам и американецът Лион ван Льовен.

През 1960 година британецът сър Едуард Чилтън предлага химн на НАТО, дело на командира на ескадрила Джей Ел Уолъс. Това е евентуално политически най-коректната и демократична версия, защото съставлява композиция от химните на всички тогавашни 15 страни членки.

Композицията на кап. Райхлинд, обаче, се постанова като в действителност химн през последните съвсем 30 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР