Десетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет

...
Десетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет
Коментари Харесай

Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то – принц Филип на 98 години

Десетилетия наред той е неизменимото наличие до английската кралица Елизабет Втора. Днес принц Филип навършва 98 години!

Празника си принц Филип ще означи в стеснен фамилен кръг без непотребен звук.

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 година На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на английски транспортен съд дружно с родителите си и четирите му по-големи сестри, до момента в който чичо му, кралят на Гърция абдикира. Прекарва детството си във Франция, Англия и Германия.

Преди две години херцогът на Единбург приключи формалните си задължения. Смята се, че за времето си в работа на Нейно Величество той е взел участие в над 22 000 независими изяви.

След като прекрати дейната си активност, принц Филип понякога съпровожда кралица Елизабет Втора, която продължава да извършва цялостна стратегия от публични задължения.

 принц филип Getty/Gulliver

Съпругът на Нейно Величество има опция да избира по кое време да се появява на публични места.

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които продължава да е свързван, само че без да играе дейна роля с наличие на публични задължения.

Преди година кралица Елизабет Втора и принц Филип означиха 70-годишната от сватбата си. Въпреки дълголетието си, бракът им не постоянно е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет към този момент е кралица, принцът се бори с това непрекъснато да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

 принц филип Getty/Gulliver

Единбургският херцог съумява да свикне с ситуацията си и да се трансформира в нейна "сила и опора ", както го назова кралица Елизабет Втора.

През десетилетията на дейна активност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 независими визити в чужбина. Херцогът на Единбург е покровител на дела за отбрана и запазване на околната среда и е проявявал ползи към науката, инженерството и промишлеността. Като добре квалифициран състезател той постоянно играе поло до 1971 година

 принц филип Getty/Gulliver

Благодарение на дейната си активност принц Филип се радва на релативно положително здраве за възрастта си. Той към момента може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е видян със слухов уред на дворцов банкет през 2014 година, когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип неведнъж беше одобряван в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на дейните му занимания със спорт.

От Бъкингамския замък отхвърлиха, че решението да прекрати независимите си задължения е обвързвано със здравето му. В началото на април предходната година херцогът на Единбург претърпя сполучлива интервенция за замяна на тазобедрената става.

 принц филип Getty/Gulliver

През годините на дейна социална активност принц Филип се прочу като създател на безброй лафове и гафове. Част от наблюдаващите наподобява ценяха постоянно противоречивите му забележки, внасящи детайл на равнодушие в съществени прояви.

Други се изненадваха от директните му мнения за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за демодиран комизъм и неведение в най-хубавия случай или за тесногръдство и неучтивост в най-лошия.

 принц филип Getty/Gulliver

Каквито и да са били претекстовете на принц Филип, неговите лафове и гафове, нееднократно превръщали се във водещи заглавия и налагали обществени извинения от Бъкингамския замък, ще останат в историята.

Преценете сами, някои от репликите му сме събрали в изложба >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР