Десетилетия наред Марс, нашият втори най-близък космически съсед, присъства в

...
Десетилетия наред Марс, нашият втори най-близък космически съсед, присъства в
Коментари Харесай

Днес Марс е най-близо до Земята, това ще се повтори чак след 15 години

Десетилетия наред Марс, нашият втори непосредствен галактически комшия, участва в груповото ни въображение. Между фантазиите за марсианско посещаване и обещанието за вода под ледената повърхнина, Червената планета не е нужно да прави кой знае какво, с цел да притегли вниманието ни.

А през днешния ден, с изключение на покрай сърцето ни, Марс ще е близо и до нашата планета – на едвам 62.1 млн. км.

Това ще се повтори чак след 15 години, което значи, че е мощно целесъобразно да насочите взора си към нея – тя ще наподобява огромна, ярка и лесна за различаване даже и без телескоп.

Съветваме ви да погледнете тази небесна карта , с цел да видите къде тъкмо ще се намира Червената планета на небосклона.

Както може да видите във видеото по-долу, Марс и Земята имат леко елипсовидни орбити, което значи, че от време на време те се доближават извънредно близо една до друга.

Възможно най-близката среща е, когато Земята се намира най-далече от Слънцето (афелий), а Марс – най-близо (перихелий). В този миг двете планети ще се намират на разстояние от 54.6 млн. км. Тази настройка се назовава съпротива и се случва на всеки две години, само че ние в никакъв случай до момента не сме отчитали тази напълно близка позиция.

Най-близкото разположение на двете планети е записано през 2003-а, когато сред нас и Марс е имало едвам 55.7 млн. км. Преди две години – през 2018-а – Червената планета също се приближи извънредно доста: 57.6 млн. км.

За страдание, малко по-малко се отдалечаваме от нашия комшия и ще стартираме да се приближаваме към него чак през 2029-а. Кулминацията ще настъпи през 2035-а, когато ще се намираме на едвам 56.9 млн. км.

Т.нар. съединяване пък е противоположното на съпротива – тогава двете планети се намират най-далече една от друга. Разстоянието сред тях може да доближи до 401 млн. км. Това се случва, когато Земята и Марс се намират на противоположните страни на Слънцето и двете са в своя афелий.

Ето за какво галактическите организации се възползват от тези по-къси дистанции сред нашите планети, а 2020-а съответно бе изключително подобаваща за редица задачи до Червената планета.

Следващите задачи до Марс (като Mars Return) са планувани за 2022-ра, само че тези галактически апарати ще би трябвало да изминат 20 млн. спомагателни километра, защото по това време дистанцията сред двете планети ще е 81.5 млн. км.

С други думи – през днешния ден имаме в действителност неповторимата опция да се насладим на Марс от близко. И това няма да е допустимо през идващите цели 15 години.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР