Десетилетия наред хората мечтаеха да създадат летящи коли, а в

...
Десетилетия наред хората мечтаеха да създадат летящи коли, а в
Коментари Харесай

Блумбърг: Въздушното такси скоро ще се превърне от една мечта в реалност

Десетилетия наред хората мечтаеха да основат летящи коли, а в близко бъдеще тази фантазия ще се трансформира в действителност. Според Bloomberg до 2030 година въздушните таксита могат да станат необятно публикувани. В съпоставяне с вертолетите те ще бъдат по-леки, по-тихи, по-екологични и доста по-евтини за работа.

„ Пуф-пух, о-о-о-о ”, „ острие на острието ” и „ Хари Потър ”… Всички тези картини изобразяват това, за което хората мечтаят от десетилетия - летящи коли. И в този момент, когато безпилотните транспортни средства към този момент се тестват, поражда въпросът: летящи коли ли ще са идващите? И макар че има още няколко десетилетия преди фамилните полети в стила на анимационния сериал „ Джетсън “, до 2030 година въздушните таксита могат да станат необятно публикувани.

Те няма да наподобяват повече като летящи коли от филми, а като аматьорски дронове, единствено по-големи - с потенциал до шест души. В съпоставяне с вертолетите, те ще бъдат по-леки, по-тихи, по-екологични и доста по-евтини за работа. Но главната разлика е, че те ще работят на електричество. Отначало те няма да се употребяват като постоянно такси, а като совалка, която се движи по график сред две точки. Например, от летището до центъра на града. С напредването на технологиите законите се усъвършенстват и измежду популацията ще стават все по-популярни. Такситата по въздух ще могат да бъдат следени отдалече и в последна сметка ще станат безпилотни, което ще понижи разноските.

Повече от 70 компании създават сходни планове. Някои работят върху прототипирането. Към днешна дата най-големият софтуерен проблем за основаването на летящо такси са батериите. Те са огромни, тежки и не са задоволителни за дълго време. Но с помощта на развиването на електрическите коли, технологията на акумулаторите се усъвършенства доста бързо, което ни доближава до фантазията за летящи транспортни средства.

Разбира се, има още доста регулаторни бариери. Ако някой може да стане водач, скоро въздушното пространство ще прелее и ще стане рисково. Сертифицирането на ново летящо транспортно средство от Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати може да отнеме години, а първите летящи таксита могат да лишават още повече време. Регулаторите ще бъдат изключително деликатни към дроновете.

Тестовите полети обаче могат да стартират скоро. Предполага се, че до 2023 година летящото такси Uber Elevate ще може да свърже главните градове на Америка с техните покрайнини. Междувременно безпилотните транспортни средства ще понижат трафика и ще разрешат превозване на пасажери от врата до врата, което евентуално ще понижи търсенето на самолети, даже преди да бъдат пуснати в употреба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР