Десетилетия наред автори като Том Кланси и Джон льо Каре

...
Десетилетия наред автори като Том Кланси и Джон льо Каре
Коментари Харесай

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Десетилетия наред създатели като Том Кланси и Джон льо Каре описваха драмите на Студената война, добавяйки в книгите си коравосърдечни съветски диктатори, шпиони в сянка и убийци – единствено с цел да може Владимир Путин да пристигна на власт и да вкара всички тези герои в действителния свят.

Ако бяха живи, двамата писатели може би нямаше да повярват, че протичащото се в новия филм на канадеца Даниел Роър е истина. 30 години след колапса на Съветския съюз „ демокрацията “ в Русия наподобява тъкмо по този метод, написа кино критикът на Hollywood Reporter Даниъл Финбърг, представяйки документалния „ Навални “.

Филмът за съветския опозиционер Алексей Навални направи премиерата си на фестивала „ Сънданс “ и е плануван да излезе в HBO Max. В основаването му взе участие и българският публицист Христо Грозев от проверяващия уебсайт Bellingcat. Преди дни той стана изпълнителен шеф и ръководител на борда на основаната в Нидерландия медия.

And the first ever big screen premiere.
— Christo Grozev (@christogrozev)
90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е снимана в Германия в края на 2020, когато Навални се възстановяваше от отравянето с нервния сътрудник Новичок. Той едвам оцеля след припадането в самолета над от Томск до Москва, само че беше върнат към живота първо от незабавните медици в Омск, след това и от лекарите в берлинската клиника „ Шарите “. Сега се намира в пандиза, откакто се завърна в Москва през януари 2021 година

Даниел Роър е снимал опозиционера, брачната половинка му Юлия и най-близките хора от екипа му. Най-необикновената сцена във кино лентата е моментът, в който Навални се обажда на един от членовете на отряда, за който се твърди, че е взел участие в нападението против него. Пранкът е повече от сполучлив – опозиционерът се преструва на сърдит началник от службите за сигурност и кара мъжа да му разкрие редица елементи към покушението.

„ Спомням си, че просто си споделих, че би трябвало да сме сигурни за записването и да се концентрираме. Това е най-важното нещо, което можеш да заснемеш в целия си живот “, споделя канадският режисьор Роър в изявление за Hollywood Reporter. „ След диалога всички полудяхме. Тичахме в близост като пилета с откъснати глави. Казах си: „ Веднага би трябвало да смъква фрагментите. Да се обадим ли на полицията? Достатъчно предпазена ли е къщата? “.

През декември стана ясно, че като са го преследвали още от 2017. Това разкриха от платформата за проверяваща публицистика Bellingcat. Русия към момента отхвърля присъединяване в нападението макар разкритията, самопризнанията и отчетите на самостоятелни лаборатории за офанзивата с Новичок.

Първоначално Даниел Роър е имал проект да снима филм на друга тематика с Христо Грозев от Bellingcat, само че българският публицист потегля по следите на причинителите на нападението против Навални. Купува телефони и записи от самолета от съветския „ dark web “ и по този начин попада на 8-те чиновници на ФСБ, следели опозиционера и брачната половинка му Юлия.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР