Десетилетия, а дори и векове, ще са нужни да се

...
Десетилетия, а дори и векове, ще са нужни да се
Коментари Харесай

Учени: Векове са нужди да се възстанови ледът в Антарктика

Десетилетия, а даже и епохи, ще са нужни да се възвърне ледът в региона на Антарктика след покачващите се световни температури.

Това терзание показаха учени в ново изследване за въздействието на изменението на климата върху континента, съобщи " Ройтерс ".

Минималната лятна ледена завивка на континента, която предходната година падна под 2 милиона квадратни километра за първи път от началото на сателитното наблюдаване през 1978 година, спадна в допълнение до ново дъно през февруари, съгласно изследване, оповестено в списание Frontiers по просвета за околната среда.

" Няма бързо решение за замяната на този лед. Със сигурност ще отнеме доста време, даже и да е допустимо ", уточни Каролайн Холмс, академик по полярния климат в British Antarctic Survey и един от съавторите на проучването.

Минимумът на морския лед тази година е с 20% по-нисък от междинния за последните 40 години. Това се равнява на загуба на лед близо 10 пъти по-голяма от площта на Нова Зеландия, изясни Тим Найш, шеф на Центъра за проучване на Антарктика към новозеландския университет " Виктория ".

" В някои случаи се доближаваме до повратни точки, които един път преминати ще доведат до необратими промени с неудържими последствия за бъдещите генерации ", добави Найш.

Глобалното стопляне, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, направи Антарктида по-уязвима към рискови събития, излиза наяве от изследването.

Промяната на климата ще докара до увеличение на размера и честотата на горещи талази, сриване на ледения шелф и понижаване на морския лед, се споделя в отчета.

Точното влияние на изменението на климата върху Антарктида и околния океан е неразбираемо и учените се борят да измерят какъв брой световното стопляне въздейства върху дебелината на антарктическия лед.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР