Десетилетия, а дори и векове, ще са нужни да се

...
Десетилетия, а дори и векове, ще са нужни да се
Коментари Харесай

Векове са нужди да се възстанови ледът в Антарктика, сочи проучване

Десетилетия, а даже и епохи, ще са нужни да се възвърне ледът в региона на Антарктика след покачващите се световни температури.

Това терзание показаха учени в ново изследване за въздействието на изменението на климата върху континента, съобщи " Ройтерс ".

Минималната лятна ледена завивка на континента, която предходната година падна под 2 милиона квадратни километра за първи път от началото на сателитното наблюдаване през 1978 година, спадна в допълнение до ново дъно през февруари, съгласно изследване, оповестено в списание Frontiers по просвета за околната среда.

" Няма бързо решение за замяната на този лед. Със сигурност ще отнеме доста време, даже и да е допустимо ", уточни Каролайн Холмс, академик по полярния климат в British Antarctic Survey и един от съавторите на проучването.

Минимумът на морския лед тази година е с 20% по-нисък от междинния за последните 40 години. Това се равнява на загуба на лед близо 10 пъти по-голяма от площта на Нова Зеландия, изясни Тим Найш, шеф на Центъра за проучване на Антарктика към новозеландския университет " Виктория ".

" В някои случаи се доближаваме до повратни точки, които един път преминати ще доведат до необратими промени с неудържими последствия за бъдещите генерации ", добави Найш.

Глобалното стопляне, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, направи Антарктида по-уязвима към рискови събития, излиза наяве от изследването.

Промяната на климата ще докара до увеличение на размера и честотата на горещи талази, сриване на ледения шелф и понижаване на морския лед, се споделя в отчета.

Точното влияние на изменението на климата върху Антарктида и околния океан е неразбираемо и учените се борят да измерят какъв брой световното стопляне въздейства върху дебелината на антарктическия лед.
 Ледовете към Антарктида се стопиха до рекордно ниски равнища
Ледовете към Антарктида се стопиха до рекордно ниски равнища

Площта на ледената завивка към континента към този момент е едвам 1,79 млн. кв. км
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР