Десети ноември - 33 години. Според някои сведения точно в

...
Десети ноември - 33 години. Според някои сведения точно в
Коментари Харесай

Валерия Велева: Самоубийци ли сме? Кой ще дръпне спирачката?

" Десети ноември - 33 години. " Според някои сведения тъкмо в този миг мозъкът ни към този момент е студен, а сърцето горещо ". За страдание, по никакъв начин нямам чувството, че свободата и демокрацията ни са на подобен стадий. Очевидно, единствено време не е задоволително, с цел да се реализира зряла възраст. И няма на кого да се сърдим ".

Това е записал на фейсбук-страницата си на знаменателната дата 10 ноември претендентът за министър-председател проф. Николай Габровски, който през днешния ден показа на президента Радев структурата и състава на проекто-кабинета, излъчен с мандата на ГЕРБ-СДС.

Първият прочит на имената дава учредения за следните заключения:

- Всички са специалисти със постоянни биографии, липсват калинки, някои от претендентите имат от дълго време завоювано публично наличие.

- Политическото ветрило е необятно разтворено: влизат хора, свързани както с с президента Радев, по този начин и с Политическа партия, с ГЕРБ, с Българска социалистическа партия, с ДСБ и ДБГ и даже с Национална движение „Симеон Втори".

Примери: Бившият началник на  " Булгаргаз "  Николай Павлов се счита за доближен на Радев, беше в държавното управление на проф. Герджиков, въпреки че е назначаван и от ГЕРБ; Драгомир Заков беше министър на защитата в кабинета " Петков " ; Мартин Захариев беше народен представител от Българска социалистическа партия по времето на кабинета " Орешарски " ; Миглена Тачева и Меглена Плугчиева бяха министри в кабинета на Тройната коалиция, преди този момент Тачева беше в кабинета и на Национална движение „Симеон Втори" като зам.-министър; Малина Крумова беше министър по еврофондовете в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017г.) и на околната среда и водите държавното управление на Марин Райков (2013г.); Прошко Прошков стартира политическата си кариера от ДСБ, минава през ДБГ и в този момент е в ГЕРБ-СДС; Добромир Симидчиев е бил в три кабинета - на Борисов, на Марин Райков и на Орешарски.

- Като персонална номинация на самия министър председател евентуално могат да се посочат министърът на здравеопазването  доктор Благомир Здравков - педиатър, който идва от " Пирогов ", и на образованието проф. доктор Славчо Томов, който също е доктор - гинеколог със компетентност онкология, само че с потвърдени мениджърски качества, точно в областта на образованието.

- Юрист от кариерата е министър на правораздаването. Уважаваната Миглена Тачева не е партийна калинка, а е постоянен арбитър, член на Управителния съвет на ERA (Европейска правна академия).

- Ясно проличава НАТО-повея и " американската " връзка в лицето на министъра на защитата Атанас Запрянов, безжалостен труженик за закупуването на изтребителите Ф-16 и на външния министър Драгомир Заков, някогашен представител на България в централата на Алианса.

- Знакова фигура, ориентирана към влизането ни в Еврозоната, е финансовият министър Маринела Петрова - работила с три държавни управления, управлявала екипа на МФ по време на българското председателство на Европейски Съюз, както и при договарянията за ERM2.

- Човек от систематата е препоръчан за МВР-шеф. Д-р Благородна Макева не е спусната от горната страна, не е външен човек, не е била физкултурник, нито следовател, нито юрист. Противно на парашутистите до момента, тя 23 години катери от най-ниското ходило йерархията в Министерство на вътрешните работи, стигайки до заместник-директор в Главна дирекция “Национална полиция ”.

- И не на последно място Габровски е заложил на устойчиво женско наличие - тримата му вицепремиери са дами от общо седем в състава на проекто-правителството.

Първите оценки за този състав не са обнадеждаващи. Даже смазващи. Почнаха да му лепят етикети, да вадят връзки от близкото и далечно минало, да търсят интриги и зависимости, бизнес и другарски контакти, да се ровят в чаршафи и банкови сметки. Някои побързаха да дефинират проекто-кабинета като " тюрлюгювеч " (Константин Мишев); други като " рисков " (Димитър Аврамов); трети му дават едвам 30% успеваемост, тъй като e микс от лица, които се асоциират с обособени партии (Боряна Димитрова); четвърти го съпоставят с кабинета " Беров " (Димитър Бечев).

 

Основната забележка на множеството анализатори е, че този кабинет няма политическа еднородност, а за постигането на стратегически и национални въпроси се изисква точно политическа воля и визия. Засега болшинството от отзиви отхвърлят опцията на подобен експертен кабинет да придвижи страната напред.

Партийните централи към този момент настръхнаха в отрицанието си към оферти от проф. Габровски управнически екип.

Разбира се, наложително е измежду министрите да се види " дългата ръка на Борисов ", " сянката на Пеевски ", " заверата на Сакскобургготски ", " моста Банкя-президенството ", " намигането на Газпром "   и дори " бойкот " по линия на НАТО.

Хейтърството във Facebook работи на цялостни обороти.

До сряда-четвъртък, когато този кабинет ще влезе в парламентарната зала, кандидат-министрите няма да се познаят в огледалото на медиите, а околните им с съображение ще им кажат: Защо си (и ни) причинихте това?

Ние сме ненадминати в охулването, оплюването и съсипването на имена и биографии. Ние изживяваме нирвана в устрема си да омаскарим някого, еле пък той да е на висок пост, еле пък да е политик, властник или претендент за подобен. Ние с озлобление изчегъртваме престижите си и обливаме с мръсотия светли имена.

Ние сме богохулници и не признаваме хайлайф.
Христос да беше влезнал с директория в президентството, на излизане щеше към този момент да е висящ на Кръста.

Ние разпъваме с озлобление другия, тъй като самите ние сме разпънати от персоналните си и партийни пристрастености, житейски неволи, съседски противоборства, бизнес-войни и партизански борби.

Ние не сме нация,която в рецесия да може да откри вътрешните си морални и народностни устои, и на която партийните водачи да загърбят егото в името на крачката, която да ни направи най-малко за момент общественост.

Ние през днешния ден нямаме зрялост на общество, което да вижда заплахата пред себе си. В омразата си един към различен сме подготвени да жертваме и страната, и себе си даже. Като глухи слепци.

 

Фалш и двуличие струи от партийните водачи, празни приказки са заклинанията им, по какъв начин би трябвало да преминем дружно през рецесията. В окопите, които построиха пред себе си и натикаха в тях смразения и разграничен народ, няма светлина.

Кабинетът " Габровски " нито е идеалният, нито е съвършено подреденият. Но е вид - късмет в този миг, в който никой не желае да поеме отговорността да преведе страната през зимата. Шанс за излизане от блатото, късмет да поемем глътка въздух, късмет да не озвереем изцяло, късмет да не се затрием в нелепостта си.

 

Сигурно има и по-добри от тези кандидат-министри, само че не всеки ще си зареже рахътлъка, с цел да излезе на площада и да го оплюят обществено. И въпреки всичко, кандидат-министрите са смислени хора, експерти, не са крадци и шарлатани, не са газили Конституцията и законите на страната. И би трябвало да ги поздравим, че тъкмо в този момент са поели риска да се нагърбят с тази неблагодарна задача.

Обвиняват ги, че били на този или на оня. В България няма чисти хора, всеки е човек на някого. Навремето Костов бе споделил, че " всички сме братовчеди ". Къде да намерим политически херувимчета?

 

ГЕРБ вярно не номинира Борисов - единствено си представете какъв писък щеше да изригне. Правилно не постави свои изявени политически лица като министри, въпреки да има доста готови. И за това би трябвало да бъде поздравен. Да, ГЕРБ към момента не може да пробие изолацията. Екипът разбра това и прави опити във вярната посока. Борисов дръпна всички обратно и в този момент има право да каже на другите: Какво желаете повече? Защото при последващи избори той още веднъж ще е Първият, а критиците му ще го гледат от пето и шесто място на политическата пейка.

Кабинетът " Габровски " е знак за вероятен пробив в задръстената у нас партийна система. Ситуацията е рискова и изисква ексцентрични решения. За да спасим парламентаризма, да спасим многопартийната система и да не залитнем към президентски авторитаризъм!

Две неща се случиха около номинацията на изтъкнатия неврохирург, дръзнал да огледа към политиката - първо, жертвата му в този сериозен миг да захвърли комфорта на влиятелната бяла престилка и да принесе положителното си име на кладата на всеобщото опетняване.

И второ, на фона на неговото достойнство лъсна тоталната неплатежоспособност на така наречен български политически хайлайф, който не може да огледа една педя пред пред носа си, окован в партийните вериги.

Да, проф. Габровски не може да реши политическата рецесия в България, която е проблем на партиите, само че с личността си може да понижи напрежението и борбата, които са убийствени за страната и обществото ни. Само това да стори - отново ще е за положително.

И се чудя, освен това освирепяване на политическите водачи, по какъв начин чакат в третия мандат да се случи чудото - да отхвърлят Габровски в първия мандат, с цел да го припознаят в третия.

Това е безумие!

Знам, че нищо от това, което пиша в този момент, няма да се случи.

Наясно съм, че летим към пропастта.

Но въпреки всичко ми остава вярата, че по пътя надолу, на някого може да му светне някаква лампичка и да си каже: Ей, хора, самоубийци ли сме?

 

И да дръпне спирачката!

Ако не го сторим в този момент, няма на кого да се сърдим, както е написал проф. Габровски на датата 10 ноемвври 2022.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР