Десети ден продължават антиправителствени протести в Армения, стотици арестувани и

...
Десети ден продължават антиправителствени протести в Армения, стотици арестувани и
Коментари Харесай

Десети ден продължават антиправителствените протести в Армения

Десети ден не престават антиправителствени митинги в Армения, стотици задържани и арестуван и отведен в незнайна към този момент посока опозиционен водач. Напрежението избухна, откакто някогашният президент Серж Саркисян беше назначен за министър председател, а пълномощията му бяха разширени, и се повиши още повече тази заран, когато Саркисян и водачът на опозицията Никол Пашиян размениха остри реплики в хотел в центъра на столицата. Минути по-късно полицията изведе опозиционера.

 © Българска телеграфна агенция
Серж Саркисян и съперникът му Никол Пашиян се срещнаха, с цел да обсъдят антиправителствените митинги и да сложат завършек на напрежението. Вместо да стигнат до компромис, обстановката се усложни още повече.



Поисканата му оставка разгневи Саркисян и той напусна масата на договарянията. Но не и преди да напомни, че през 2008 година съперникът му е задържан точно по време на митинги против президента.
Серж Саркисян, министър председател на Армения: Това не е разговор, не са никакви диалози. Това е изнудване на държавен началник. Съветвам ви да прекратите митингите. Спомнете си какво се случи преди време. Каквото и да последва в този момент, отговорността ще бъде единствено ваша. Никол Пашиян, водач на опозиционната партия " Граждански контракт " в Армения: Никой няма право да ни заплашва. Ситуацията в страната се промени. Властта към този момент не е във вашите ръце. Думата имат жителите на Армения.
Малко по-късно Пашиян се причислява към протестиращите десети ден хиляди арменци. Призовава ги да продължат да излизат по улиците, до момента в който Саркисян не слезе от власт.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, а в паниката водачът на опозицията и двама негови заместници бяха отведени от униформените. Официално се твърди, че тримата не са задържани, а единствено наложително отстранени от шествието. Според протестиращите истината е друга.

Армения изпадна в политическа рецесия, откакто преди месец изтече 10-годишния период, който законът позволяваше на Серж Саркисян да бъде президент. Във вторник с голямо болшинство Народното събрание избра 63-годишния арменски водач за министър председател.

Де факто той има не по-малко власт от преди, откакто преди време конституционни промени сведоха пълномощията на президента в Армения до протоколни и действителната власт към този момент е у премиера.

Противниците му го упрекват, че е виновен за високата безработица и крайната беднотия на част от популацията. Обвиняват го още в корупция и взаимозависимост от Русия и го съпоставят с Путин. Според поддръжниците на Саркисян той е единственият политик с задоволително огромен опит, с цел да управлява сполучливо тримилионната Армения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР