Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско

...
Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско
Коментари Харесай

С тържествен ритуал ще честваме 145 години от Плевенската епопея

Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско иго и на благодарност на жителите към починалите за неговото Освобождение, ще бъде маркиран по традиция с церемониален обред, който ще стартира в 11:00 часа на централния площад „ Възраждане ” пред Параклис пантеон „ Св. Георги Победоносец ”. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от храмовете в града. Слово във връзка 145 години от историческия 10 декември 1877 год., предопределил победния излаз на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност към воините освободители. В 12.30 в залата на ДКТ „ Иван Радоев ” ще се състои церемониален концерт на Плевенската филхармония и Общинския хор „ Гена Димитрова ” с диригент Деян Павлов.

По случай 145 години от Освобождението на Плевен и 45 години от откриването на Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “ от Регионалния военноисторически музей провеждат няколко начинания. На 8 декември от 13.30 часа в Панорамата ще стартира празнична презентация във връзка 45 години от построяването й, а в 16.00 часа ще бъде открита и галерия на същата тематика. На идващия ден, 9 декември, от 14.30 часа ще бъде показан том 4 от „ Сборник Военноисторически музеи “, а в 16.00 часа е изложбата „ Руско-турската война 1877 – 1878 година в литографии и ксилографии “.

На годишнината от Освобождението на Плевен е отдадена и Националната филателна галерия „ ПЛЕВЕН ФИЛА 2022 ”, която ще отвори порти на 9 декември в 11.00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР