Десетгодишната забрана да се провеждат международни мачове на територията на

...
Десетгодишната забрана да се провеждат международни мачове на територията на
Коментари Харесай

След десет години: Либия отново ще може да приема футболни мачове

Десетгодишната възбрана да се организират интернационалните мачове на територията на Либия ще бъде вдигната, похвалиха се от футболната федерация на страната.

Решението идва по-малко от месец откакто Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ) изпрати делегация, с цел да инспектира терени, игрища и всякаква друга инфраструктура, а също по този начин и равнището на сигурност в страната. Северната африканска страна беше раздирана от дългогодишни политически, религиозни и етнически спорове, опити за фракционизъм, довели до доста неприятно качество на живота. Световната федерация по футбол (ФИФА) е стартирана с цялата обстановка и също дава своето единодушие.

"Имам положителни вести през днешния ден, особено за футболните почитатели в страната и за всички либийци, защото е вдигната възбраната за навестяване на стадионите и за провеждането на интернационалните мачове на тях. Особено значимо е, че се отнася за равнището на сигурност, разгласи президентът на Либийската футболна федерация Абдулхаким Ал-Шалмани във видео-послание, излъчено в туитър-канала на федерацията.

Източници от КАФ потвърдиха, че фактически наказването ще бъде вдигнато, макар неналичието на известие от централата за момента. Това ще постави завършек на мачовете на безпристрастен терен за националния тим и за тимовете в клубните шампионати, принуждавайки ги да играят в Египет, Мали, Мароко и Тунис. Първоначално глобата беше наложена от ФИФА през 2011-а година по време на гражданската война против диктатора Муамар Кадафи. Беше вдигната за малко през 2013-а, само че незабавно по-късно още веднъж беше върнато ограничаването.

Първият тим, който ще се възползва е Ал Ахли (Бенгази), който на 17-и март ще бъде хазаин на Ентант Сетиф (Алжир) в мач от шампионата за Купата на КАФ. Седмица по-късно националният тим на Либия приема съседите от Тунис в среща от квалификациите за Купата на Африка. Ал Шалмани, който също така е и члез на изпълкома на КАФ, разгласи стадионът в Бенгази като подготвен за първото домакинство на националния отбор. Това ще бъде първи мач на националния отбор на страната на собствен терен от декември 2013-а година.

"Ние поискахме от КАФ да ни направи проект за посрещането на тима на Тунис на стадион Мартирс Бенина, който да бъде на топ-ниво за сигурността на гостите. И ще го използваме по-късно при лицензирането на другите либийски игрища ", добави шефът. Първенството в Либия се възвърне в неговата целокупност предишния месец след три години компликации и участия на турнирен принцип.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР