Десет ВиК дружества са с нарушения по водни проекти, финансирани

...
Десет ВиК дружества са с нарушения по водни проекти, финансирани
Коментари Харесай

Шишков изпраща нарушения на 10 ВиК дружества към Европрокуратурата

Десет ВиК сдружения са с нарушавания по водни планове, финансирани със средства по оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година Това открива Управляващият орган, който е ревизирал 21 контракта, подписани след извършени търгове за осъществяване на ВиК планове. 17 от договорите са с установени нарушавания. Вследствие на това ще бъде наложена финансова промяна в размер на 90 млн. лева Общата стойност на плановете бе 412 млн. лева

Това стана ясно на взаимна конференция, която дадоха районният министър Иван Шишков и министърът на околната среда Росица Карамфилова.

Шишков бе безапелационен, че за нарушаванията ще бъде сезирана и Европейската прокуратура, защото става въпрос за корист с европари. Държавата обаче е в неизгодна позиция, защото от една страна строителството и напредъка по плановете не би трябвало да стопира, само че и би трябвало да откри от кое място да обезпечи сумата за корекцията. По думите на Шишков за всяко едно ВиК сдружение ще се търси самостоятелен метод по отношение на компенсирането на сумите.

Каквото и да създадем, на процедура ние ще платим по един или различен метод тези нередности, свързани с публичните поръчки “, съобщи министърът.

Допълни, че се преглеждат разновидности за заеми от „ ВиК Холдинг “-а или средства от държавния бюджет.
Нарушенията и рисковете
Дружествата с нарушавания са ВиК Бургас, Враца, Кърджали, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Русе. Въпреки че някои от операторите имат прогрес в строителството и построяването на обектите, нарушаванията остават. Те са свързани с извършени поръчки за избор на реализатор през 2019 – 2020 година По някои поръчки определените реализатори не дават отговор на условията на възложителя. При други в офертата се откриват пороци, които са претекст за премахване на други участници и по този начин определеният реализатор на процедура също е трябвало да бъде отхвърлен.

Нарушенията приказват сами по себе си за тяхната трудност и тежест във връзка с бенефициентите и провежданите поръчки “, съобщи министър Карамфилова.

Тя добави, че плановете са в дейна фаза на осъществяване. Освен това програмата е завършила и интервала за допустимост на разноските е до края на 2023 година Така под риск е цялостното осъществяване на уговорките и достигането на знаците, които страната ни е поела да извърши пред Европейска комисия. В оставащите по-малко от девет месеца, двете министерства ще работят интензивно с бенефициентите и ще търсят решение осъществяването на плановете да не стопира.

Екипът на ръководещия орган работи интензивно да се насочат неизползвани финансови средства след налагането на корекциите към нови ограничения, отчитайки периодите за това “, уточни Карамфилова.

Неизпълнението на уговорките и неприятният опит, които има страната при несъблюдение на контролите може да докара до налагане на финансова промяна на равнище предпочитана ос от страна на Европейска комисия, предизвести екоминистърът. Освен репутационния риск, неизпълнението на планове, това крие и огромен отрицателен резултат върху бюджета.

Сумите няма да се сертифицират и да се възстановят от страна на Европейска комисия към България, само че уговорките остават. Тежестта ще е за бюджета на страната “.

Шишков разяснява, че шефовете на някои от сдруженията са заменени, само че максимален проблем има с шефа на ВиК Бургас, който по думите на министъра, стопирал всевъзможни опити на страната да впише различен шеф.

Припомняме, че януари стана ясно, че по ОПОС има наложени финансови корекции в размер на 38 млн. лева Нередностите тогава още веднъж бяха свързани с нарушавания по публични поръчки. Освен това ВиК Холдинга е дал към 106 млн. лева за осъществяване на водни планове по оперативната стратегия на ВиК сдруженията в Сливен, Шумен и Перник, с цел да бъде обезпечено съфинансирането.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР