Десет стъпки към мир в Сирия - така московският официоз

...
Десет стъпки към мир в Сирия - така московският официоз
Коментари Харесай

"Путин спечели битка от 1000 км разстояние" - руските медии за сделката с Ердоган

Десет стъпки към мир " в Сирия - по този начин московският официоз " Росийская газета " назовава взаимния меморандум, подписан през вчерашния ден след договаряния в Сочи от съветския водач Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Путин това са " съдбоносни " договорености, тъй като дават опция за решение на обстановката по сирийско-турската граница. Принципната позиция в тях гласи, че Сирия би трябвало да бъде освободена от противозаконното задгранично военно наличие, а стабилизирането на обстановката в тази страна е допустимо, единствено в случай че се резервира териториалната й целокупност. Според специалисти руско-турското съглашение е действителен пробив, написа вестникът.

След тези договорености " ще може да се избегнат конфликти на турските въоръжени сили със сирийските и с представители на съветските въоръжени сили, а таман от това се бояхме ", разяснява съветският сенатор Владимир Джабаров.

Страните подчертаха огромното значение на съглашението за сигурност от Адана. Русия ще спомага за осъществяването му в днешни условия. Документът бе подписан от Анкара и Дамаск преди над 20 години в турския град Адана. Той планува по-специално Сирия да спре поддръжката за Кюрдската работническа партия (ПКК), припомня изданието. " Владимир Путин

завоюва военно стълкновение, на разстояние хиляда километра,

от Бочаров бързей " - президентската си резиденция в Сочи, разяснява вчерашните договаряния " Комерсант ", изразявайки вяра, че те ще разрешат " да се избегне нова война в района ".

Всекидневникът цитира думи на Ердоган пред публицисти след срещата, " повторени още един път ": " Ние не се лакомим за непознати територии! ". Според него турският водач е бил " заставен да укроти упоритостите си, каквито без подозрение е имал, когато преди няколко дни турски войски навлязоха в следената от кюрди сирийска територия ".

Русия и Турция стартират взаимна интервенция в Сирия, декларира " Известия ". Руска военна полиция стартира през днешния ден наблюдаване на сирийско-турската граница откъм Сирия. Тя ще помогне за 150 часа да бъдат изтеглени от тази зона кюрдските отряди за самозащита и оръжията им. Така Москва постави точка в турската интервенция " Извор на мира ". Според специалисти руско-турското официално съобщение в действителност значи завършек на военните дейности в арабската страна, се споделя в публикацията.

Русия се стреми към допустимо по-скорошно нормализиране на ситуацията в Сирия, защото обстановката се изостря не доста надалеч от границите на Евразийския стопански съюз, отбелязва пред вестника съветският сенатор Андрей Климов. По думите му всеки парещ и огромен спор в този район заплашва целия ЕАИС, по-специално с непредсказуеми съмнения в цените на петрола, от които зависят доста браншове от стопанската система на Русия. " Затова имаме интерес спорът да се взема решение в дипломатически указател. Москва още веднъж показва, че с право има статут на основен миротворец ", споделя Климов.

В момента Русия може да стане медиатор в връзките сред Анкара и Дамаск, уверен е турският политолог Керим Хас. Според него след цялостното евакуиране на американските войски от сирийските земи Турция де факто ще остане единственият натрапен посетител в арабската страна. Демократите в Съединени американски щати обаче

ще съзрат в американското евакуиране " нов мотив за нападки

против (президента републиканец) Доналд Тръмп. Защото точно той, както те може да кажат, е изоставил съдружниците си - кюрдите. Стопанинът на Белия дом прочее ще продължи това, което е възнамерявал ", също така е прекомерно ангажиран с подготвяния импийчмънт против него и няма да реагира остро на руско-турските сделки, предвижда специалистът.

Турците потвърдиха, че не желаят сирийски територии. Целта им е да махнат кюрдските отряди от своята граница. Докато последните се изтеглят, контролът върху тези земи ще се предава на сирийската войска, а съветска военна полиция ще управлява отдръпването и разоръжаването на кюрдските елементи, обобщава руско-турското съглашение " Взгляд ".

Тоест няма да има нито конфликти сред турците и сирийците, нито борби сред турците и кюрдите (ако кюрдите в действителност изтеглят войските си), а Дамаск ще получи надзор върху Северна Сирия. Засега прочее не върху цялата зона - кюрдите ще запазят поделенията си в редица селища, само че самият факт, че сирийската войска излиза на границата с Турция, е от изключително значение.

Дамаск изгуби контрола над границата в самото начало на войната и в този момент стартира да си го връща, което значи, че стартира и да възвръща националния си суверенитет. Той няма да е нито антитурски, нито антикюрдски. Както съобщи Владимир Путин, " турците и сирийците следва дружно да бранят мира и спокойствието по границата, което няма по какъв начин да стане без взаимоуважително съдействие сред Турция и Сирия ".

Изгубиха ли кюрдите играта? Само в случай че преглеждаме събитията от позиция на фантазията за самостоятелен сирийски Кюрдистан. Реално обаче нямаше никакви шансове за сбъдването й. Сега кюрдите ще би трябвало да се договарят с Дамаск за необятна автономност в границите на Сирия - това ще е най-хубавият вид за народа, представляващ над 10 на 100 от сирийското население, добавя " Взгляд ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР