Десет месеца след като Tesla предостави камионите Semi на PepsiCo

...
Десет месеца след като Tesla предостави камионите Semi на PepsiCo
Коментари Харесай

Tesla Semi показва впечатляващ пробег при първия независим тест

Десет месеца откакто Tesla даде камионите Semi на PepsiCo през декември 2022 година, се появиха резултатите от първия самостоятелен тест на електрическия товарен автомобил в действителни условия. Един от камионите на Tesla измина 796 км (компанията твърди, че пробегът му е 805 км), като батерията му се изтощи до 21%.

В склада на PepsiCo в Калифорния към този момент работят 21 товарни автомобила Tesla Semi, които доставят артикули както на къси, по този начин и на дълги дистанции. Повечето камиони правят къси пътувания на разстояние до 160 км, само че има три камиона Tesla Semi, които постоянно изминават до 725 км дневно – това е съвсем оптималният пробег (Tesla твърди, че пробегът е 805 км с едно зареждане).

Независими проби на модела бяха извършени от Северноамериканския съвет за успеваемост на товарните транспорти (NACFE), в който вземат участие доста компании, в това число PepsiCo. Всички те вземат участие в програмата Run On Less, чиято цел е да разкрие действителните характерности на електрическите търговски транспортни средства по време на тестванията. Според NACFE камионите Tesla Semi са били проследявани по два маршрута – къс маршрут с дължина под 120 км и дълъг маршрут, който е варирал от 400 до 720 км. Във всички случаи оптималното тегло на транспортираните товари е достигало границата от 37 тона. Три автомобила са обследвани по дългия маршрут.

 

NACFE цитира данните от първия ден на тестванията на тези три транспортни средства. Първият електрически камион Semi е минал 539 км с едно зареждане, като е съхранил в батерията към 17% от своя заряд. Средната скорост по автомагистралата е била 100 км/ч. Вторият автомобил Semi е минал 796 км, като в него е останал 21% заряд. Третият Semi показва пробег от 606 км – батерията му се е изтощила до по-малко от 22%.

Температурата в съответния ден е била 34 °C. Други фактори, влияещи върху пробега, като да вземем за пример разликата в надморската височина, стилът на шофиране и точният потребен товар, не са изяснени, като се смята, че те не оказват значително въздействие върху крайните резултати, тъй като при тестванията изискванията са били на процедура идентични.

Tesla Semi има три самостоятелни електродвигателя на задния мост и деклариран разход на сила от по-малко от 2 kW⋅h на километър. Tesla не е обявила публично потенциала на батерията, само че съгласно някои оценки той е 850-900 kW⋅h за версията с пробег от 805 км. В съпоставяне с дизеловите камиони, Tesla Semi има и доста преимущество в представянето си при нанагорнище на доста стръмни пътни сектори, където електрическите мотори се показват превъзходно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР