Десет лева ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили,

...
Десет лева ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили,
Коментари Харесай

Електронната уикенд винетка ще струва 10 лева

Десет лв. ще коства електронната уикенд винетка за леките коли, която ще влезе в действие от 1 януари 2019 година. Това плануват оповестените за публично разискване оферти за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенцията " Пътна инфраструктура ", оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Промените са свързани с влезлите в действие промени в Закона за пътищата, които плануват от 1 януари следващата година да има още един тип винетка за леките коли, както и заплащането на обезщетителна такса от всички типове транспортни средства, които употребяват пътната мрежа без платена такса.

Електронната уикенд винетка ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Очаква се уикенд винетката да бъде желана повече от седмичните и месечните винетки от водачите на леки коли, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.

В препоръчаните промени в Тарифата е посочен и размерът за обезщетителната такса, която ще се постанова на нарушителите, които не са платили за използването на републиканската пътна мрежа. За транспортни средства над 12 тона тя ще е 175 лв., за транспортни средства сред 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките коли до 3,5 т - 70 лв..

Предложеният размер на обезщетителната такса за другите категории пътни транспортни средства ще има санкционираща функционалност при заплащането й на място на чиновниците на пътя на Националното тол ръководство. С платената такса глобеният автомобил ще може да продължи пътуването си в границите на денонощието.

Разчетът на специалистите, работещи по установяване на размера на обезщетителната такса, в началото е предвиждал размерът й да е по-нисък, само че след разбори и по рекомендация на консултанта на АПИ - Световната банка, се е оформило мнението, че по-висока обезщетителна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ резултат по отношение на водачите, които не заплащат дължимите пътни такси.

Предвидена е и опция водачите на транспортни средства с задгранична регистрация да могат да заплащат уикенд винетката и обезщетителните такси и в евро. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР