Десет клуба от английските Лига 1 и Лига 2 се

...
Десет клуба от английските Лига 1 и Лига 2 се
Коментари Харесай

Десет клуба в Англия могат да изпаднат в несъстоятелност до няколко седмици

Десет клуба от британските Лига 1 и Лига 2 се нуждаят от незабавна и основна държавна помощ, другояче ще изпаднат в неплатежоспособност до броени седмици. За това предизвестиха депутатът Деймиън Колинс и съсобственикът на Съндърланд Чарли Метвен.

Пред "Скай Спортс " Колинс уточни, че финансовото положение на доста от клубовете в Английската футболна лига е било обезпокоително и преди рецесията с COVID-19, а пандемията единствено е задълбочила рецесията. Той прикани държавното управление на Англия да даде финансови пакети на клубовете, защото още през юни някои от тях може да разгласят неплатежоспособност и да изчезнат от футболната карта.

"През идващите седмици от 5 до 10 тима ще изпаднат в неплатежоспособност. Видяхме какво се случи преди година с Бъри и Болтън. Ако историята се повтори, ще има огромен напън от обществото да се направи нещо. Без намесата на държавното управление, тези клубове са изправени до стената, като е допустимо по-късно ориста им да последват и други. Би било отлично, в случай че футболът може самичък да си помогне, само че в актуалната обстановка това е невероятно и единственото избавление е в страната ", добави Колинс.

Колинс и Метвен оповестиха, че са изготвили проект в шест стъпки, с който да се помогне на клубовете. Той включва основаването на Футболен орган за финансиране (ФОФ), който да може да подкрепя клубовете финансово в кратковременен проект. Двамата оферират ФОФ да може да опуска заеми на стойност сред 10 и 49 % от акциите на даден клуб, като в тях да бъдат назначавани независи шефове, които да наблюдават за целевото консумиране на средствата. Отпусканите пари няма да могат да се употребяват за закупуване на играчи, а единствено за поддържане на финансовия баланс.

По-рано тази година ръководителят на Английската футболна лига Рик Пари разгласи, че до септември месец клубовете от второто, третото и четвъртото равнище ще бъдат изправени пред дупка от 200 милиона лири. / БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР