Десет хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата

...
Десет хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата
Коментари Харесай

10 000 домакинства могат да искат пари от държавата за фотоволтаици

Десет хиляди семейства ще могат да се възползват от програмата за създаване на лични фотоволтаични системи.

Парите са по Плана за възобновяване и резистентност. Програмата в идващите две до три седмици ще се отвори за кандидатстване. С нея семействата могат да получат безплатно до 1960 лв. за слънчеви панели и до 15 хиляди лв. за фотоволтаици, като тук 70 % ще са от страната.

Това сподели пред публицисти в Бургас депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Той уточни, че е отпаднала административната тежест за претендентите и в този момент процедурата е облекчена.

" Единственото, което би трябвало да направи всеки, който желае да си построи апаратура за лично ползване, е да уведоми документално основния проектант на общината, електроразпределителното сдружение и да си избере компания за инсталиране на слънчевите панели. Накрая се подава единствено една декларация от изпълнителя и притежателя на постройката до общината и енерго сдружението. Тук всичките периоди, чакания пред институциите остават в предишното ", изясни Станков.

 istock istock
Той осведоми, че всяко домакинство, което има потребност и право да кандидатства по програмата, може да направи това през интернет платформата на Информационната система за ръководство и наблюдаване към Министерския съвет.

" Ако прекомерно бързо средствата по тази стратегия намерят своите притежатели, то след това ние, като парламентарна група, ще се ангажираме остатъчните средства от други стратегии още веднъж да бъдат трансферирани към тази мярка, с цел да може да продължи финансирането ", съобщи Станков. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР