Десет години затвор - това е присъдата за А. Цветанов

...
Десет години затвор - това е присъдата за А. Цветанов
Коментари Харесай

10 години затвор за луд от Врачанско, убил жестоко приятеля си

Десет години затвор - това е присъдата за А. Цветанов (на 28 години) за осъществено от него ликвидиране – закононарушение по член 115 от Наказателния кодекс. Присъдата е постановена от Окръжния съд във Враца по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца. Подсъдимият живял в с. Гложене в апартамент, закупен от него през май 2016 година Няколко месеца по-късно той го продал, като новият притежател му разрешил да продължи да го населява, помагал му с пари за храна и цигари и съдействал за намиране на работа.
През януари 2017 година, след лекуване в Психодиспансера в Враца, Цветанов се срещнал с Х. Гервазов, който неотдавна се бил нанесъл в един от жилищата на същия адрес. Двамата се сприятелили, като обвиненият постоянно идвал при него на кафе. Вечерта на 09.02.2017 година Цветанов още веднъж гостувал на Гервазов, който до момента в който разговаряли му споделил, че желае да продаде жилището и да замине за София. Това ядосало обвинения, той взел от раклата нож и порязал Гервазов по китката на лявата ръка. Пострадалият се стреснал, почнал да го псува и да насочва обидни думи. Тогава А. го порязал по врата вдясно, след което му нанесъл удари с пестник в региона на главата и бъбреците и спрял, откакто видял, че от раната на шията щедро тече кръв. Тогава той отишъл в банята, налял кофа с вода и полял Г. на местата, където имало доста кръв, до момента в който потърпевшият лежал на леглото. Подсъдимият измил ножа, взел нотариалния акт на жилището му и удостоверението за наследници, прибрал се и лежащ да спи.
На сутринта А. Ц.ветанов решил да види какво прави приятелят му. Когато влезнал в жилището на Гервазов, видял, че той е мъртъв. Цветанов почистил кръвта и преместил тялото косо върху двете кревати. Той още веднъж измил ножа и го оставил до главата на потърпевшия, след което излязъл от жилището. Посъветван от негов прочут, на който споделил, че намерил Г. умрял в жилището, обвиненият отишъл при фамилен доктор, който завел до дома на потърпевшия. След като видял раните по тялото на умрелия, лекарят съобщил на кмета на селото, след което били известени органите на Министерство на вътрешните работи. Пред тях Ц. признал виновността си и разказал за случилото се.
От направената по делото химическа експертиза на кръвта и урината на Х. Гервазов е открито съществуване на етилов алкохол в централизация 2,45 промила и морфин – 157 нг, което удостоверява данните, че той е бил наркозависим. Смъртта му е настъпила от остра солидна кръвозагуба и остра анемия на вътрешните органи и е в директна причинна връзка с прорезните пострадвания в региона на шията и лявата китка.
От заключението на комплексната съдебно-психиатрична и психична експертиза е видно, че подсъдимият А. Ц. страда от лимитирано разстройство на личността, дължащо се на мозъчно заболяване. Не е установено нарушаване на интелекта или на психологичните качества, които да го лишават от годността да взе участие в наказателно произвеждане против него.
Наложеното на А.Ц. наказване от 10 години „ отнемане от независимост “ следва да бъде изтърпяно от него при първичен „ непоколебим “ режим. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР