Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание,

...
Десет години след смъртта на Муамар Кадафи, пометен от въстание,
Коментари Харесай

Десет години след смъртта на Кадафи Либия е далеч от стабилността

Десет години след гибелта на Муамар Кадафи, затрит от въстание, хвърлило Либия в неизпълним безпорядък, страната се мъчи да завърши прехода си към народна власт, само че има заплаха различия сред съперничещи лагери да провалят президентските избори през декември. Преди 10 години " лидерът " Кадафи бе преследван чак до своя бастион Сирт в Северна Либия, линчуван от бунтовници и екзекутиран същия ден, а тялото му - изложено обществено на локален пазар.

Така след 42 години властническо ръководство " вождът на революцията ", свалила монархията в страната, бе отвеян от вихъра на Арабската пролет. За свалянето му способства и оспорваната интернационална намеса, подхваната през 2011 година под егидата на НАТО. Без обаче да сбъдне стремежите на стачкуващите, тази намеса хвърли северноафриканската страна в серпантина от принуждение и вътрешни разделения, подхранвани от интервенция на външни фактори.

След траяли с години конфликти сред враждуващи лагери през март т. година най-после, под егидата на Организация на обединените нации, бе формирано преходно държавно управление, което да поведе страната към президентски избори, планувани за 24 декември. " Ситуацията очевидно се усъвършенства. Примирието, контрактувано през октомври 2020 година, към момента е в действие и държавното управление на националното единение се задържа като само държавно управление в Либия ", изясни за Агенция Франс Прес откривателят Хамиш Киниър от института " Вериск Мейпълкрофт ".

" Политическата непоклатимост обаче става все по-крехка. В околните шест месеца ще се разбере дали спокойният интервал след примирието не е бил единствено една опция за въоръжените групировки да си превържат раните или пък има същински прогрес към политическо решение ", добави той.

" Липса на опит "

Според либийския академични учител Махмуд Халфала изборите сами по себе си " не са задоволителни за дефинитивно решение ". " Страната няма опит, а пътят към смяната е дълъг ", показва той, изброявайки изискванията за успокояване на страната: " завършек на намесите извън, зрялост на гласоподавателите в избора на техни представители, който да е надалеч от всевъзможни племенни или районни съображения, всеобщо приемане на резултатите " от вота.

А разделянето в страната е все така остро. Това сочи и неотдавнашната дискусия към влезлия в действие закон за президентските избори, скроен по размер за да разреши мощният човек на Източна Либия - маршал Халифа Хафтар, да взе участие в конкуренцията. Текстът, утвърден от Народното събрание, заседаващ в източния град Тобрук, бе отритнат от Висшия държавен съвет - сената на страната със седалище в Триполи, Западна Либия. Освен това Народното събрание отсрочи с един месец изборите на депутати, планувани за същия ден.

Хората в Триполитания са настроени надълбоко враждебно към Хафтар след несполучливите му опити да превземе с военна мощ столицата, траяли от април 2019 до юни 2020 година Негови портрети, белязани с червен кръст, са окачени по фасадите на редица административни здания. " Ако изборите се състоят въз основа на ситуациите, разказани от Камарата на представителите, без по-широка поддръжка от политическите групировки в западните райони, това може да докара до ново разединение в Либия с две конкурентни държавни управления ", предизвестява Киниър.

" Рискът ще нарасне, в случай че Халифа Хафтар завоюва президентския пост, тъй като той е токсична фигура за въоръжените групировки, защитавали Триполи по време на несполучливата му атака ", добавя наблюдаващият.

" По-добър живот "

За интернационалната общественост целта е провеждането на избори макар неуредиците в политическия развой. " Осъзнаваме, че е имало нередности, даже случаи на корупция, само че все по този начин имаме вяра, че решението е в тези избори ", споделя европейски посланик на работа в Триполи. Либийците пък се надяват на " по-добър живот и непоклатимост, обезпечени от тези избори ", отбелязва либийският аналитик Ахмед ар Рашраш.

За ръководството на Кадафи бе особено най-много безмилостното угнетяване на каквито и да било опити за митинг, само че либийците се радваха тогава на относително състоятелен живот с помощта на големите приходи от нефт. През първото десетилетие на века да вземем за пример Брутният вътрешен продукт на глава от популацията там бе най-високият на континента. После войната промени ситуацията - непрекъснати прекъсвания на тока, развалена инфраструктура, инфлация... Либийците претърпяха тежко ужасите на неустойчивостта.

Десетилетието на безпорядък в Триполи " се отрази върху живота на либийците в психически и стопански проект ", отбелязва Исам ал Меджри, предприемач, който се надява бъдещото държавно управление " да обезоръжи " милициите и " да се бори с инфлацията ". " Влезли сме в циничен кръг поради проваления политически развой ", оплаква се Абделфатах Бенур, държавен чиновник.

Фарадж Наджиб, търговец от източния град Бенгази, люлка на въстанието, желае да остане оптимист. " Изборите са лъч на вяра за либийците, които мощно обедняха ", споделя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР