Десет години след откриването на специализираните съдилища и прокуратури, депутатите

...
Десет години след откриването на специализираните съдилища и прокуратури, депутатите
Коментари Харесай

Депутатите окончателно закриха спецправосъдието

Десет години след откриването на профилираните съдилища и прокуратури , депутатите дефинитивно гласоподаваха и одобриха с болшинство те да бъдат закрити, съдиите преназначени, а висящите каузи да продължат пред същите сформира, само че в Софийския градски съд, а против проведени незаконни групи - в окръжните съдилища по места.

 

За закриването гласоподаваха четирите партии от ръководещата коалиция - Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия, ИТН и Демократична България, както и Възраждане.

Промените в Закона за правосъдната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието бяха предлагани неведнъж през последната година и минаха три пъти на първо четене в последните няколко Народното събрание, само че за първи път се одобряват и на второ четене - във вторник в правна комисия, а през днешния ден и дефинитивно в пленарна зала. Преди да влязат в действие поправките обаче, те би трябвало да бъдат обнародвани в Държавен вестник, а дебатът по тематиката към момента продължава в Народното събрание повече от 8 часа.

 

Освен закриването на профилираните съдилища и прокуратури измененията в Закон за съдебната власт поставят край и на кариерните и финансови бонуси за членове на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет. В момента след края на мандата си могат да изискат назначение в структури с една степен по-високи в правосъдната власт от заеманите по-рано длъжности като с това получат и финансово обезщетение, а с поправките тази опция се анулира.

 

Очаквано, както и на първо, и на второ четене, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу измененията, а дебатът продължи часове като в огромна степен се чуха същите причини против закриването на профилираните структури.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР