Десет години след като влязоха като инвеститори в групата на

...
Десет години след като влязоха като инвеститори в групата на
Коментари Харесай

ЕБВР и CEECAT излизат като акционери от "Монбат"

Десет години откакто влязоха като вложители в групата на " Монбат " и " Приста ойл " и шест години откакто се отдръпнаха от масления бизнес на холдинга, Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и фондът CEECAT завършват присъединяване си и в производителя на батерии. Партньорите, които до момента държаха 20.8% от капитала на " Монбат " посредством записаното в Нидерландия Prista Holdco Cooperatief, са трансферирали всичките си дялове на " Холдко инвестмънт " - еднолична благосъстоятелност на " Екип Монбат ", в което съдружници са шестима мениджъри на компанията.
10-годишно партньорство
Чрез Prista Holdco двата финансови вложителя до момента бяха най-големите акционери в " Монбат " след братята Атанас и Пламен Бобокови, които управляват сдружението посредством Prista Oil Group B.V. Дялове имат също пенсионните фондове на " Доверие " и " Алианц ", както и голям брой по-малки физически и юридически лица.

През 2012 година Европейска банка за възстановяване и развитие и ADM Capital (от който в следствие се обособи CEECAT) получиха общо 30% от основания в Нидерландия Prista Oil Group B.V., посредством който влязоха в масления и акумулаторния бизнес на българската група. Година по-късно те взеха и в допълнение директно присъединяване от 20.8% в " Монбат ". През 2016 година братята Бобокови изкупиха 30-процентния им дял в Prista Oil Group, с което финансовите вложители излязоха от масления бизнес. Те обаче резервираха директния си дял в " Монбат ".
Топ ръководство
Сегашната договорка е точно за това присъединяване. Цената не се оповестява. Купувачите действително са шестима топ мениджъри, които държат равни дялове в " Екип Монбат " - Виктор Спириев, Чавдар Данев, Петър Петров, Петър Бозаджиев, Вилдирас Каменов и Божидар Некезиев. В известие до Българска фондова борса от " Монбат " показват, че те са съдействали доста за сполучливото развиване на компнаията в предишното, а изкупуването от тях ще утвърди положителното корпоративно ръководство.
Реклама
Партньорът в CEECAT Флориан Хют, който е и член на борда на шефовете на " Монбат ", дефинира шестимата като изключителни експерти. " Решението да придобият нашите акции е заявление на ангажимент за бъдещото развиване на компанията ", показва той в формалното известие.

Изпълнителният шеф на " Монбат " и партьнор в " Екип Монбат " Виктор Спириев също разяснява, че обвързвайки се още по-здраво като акционери, мениджмънтът е напълно зает с бъдещото развиване на групата. " Монбат " реализира забележителни резултати, трансформирайки се в същинска световна компания, предлагаща решения в транспортния и енергийния бранш. Новите провокации в енергийния бранш евентуално ще разкрият и нови положителни благоприятни условия за компанията да се приспособява сполучливо в пазарната среда ", споделя той.
Свързани публикации Германската милионна договорка на " Монбат " и английската мегафабрика за милиарди 3 юни 2022, 06:06 " Монбат " в сезона на покачващите се цени и бъдеще с акумулатори 3 март 2022, 06:32 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР