Десет години след като изби 77 души в Норвегия, крайнодесният

...
Десет години след като изби 77 души в Норвегия, крайнодесният
Коментари Харесай

Андреш Брайвик, който уби 77 души в Норвегия, иска от съда да го пусне на свобода

Десет години откакто мазета 77 души в Норвегия, к райнодесният екстремист Андреш Брайвик желае от съда да го пусне на независимост при избрани условия, съобщи Франс прес. Искането му е обречено на неуспех, само че може да му послужи за естрада за политически изявления за смут на околните на неговите жертви.

Съдебната процедура по настояването на Брайвик ще се гледа в спортната зала на пандиза в Шиен, в Южна Норвегия, където терористът излежава присъдата си.

Брайвик подаде искане за условно освобождение още предходната година. Той бе наказан през 2012 година на 21 години затвор с опция за продължение на присъдата.

На 22 юли 2011 година десният екстремист първо взриви бомба в Осло, в квартала на държавните институции и умъртви осем души. После отиде на непосредствен остров, където имаше младежко събиране на норвежките лейбъристи и простреля 69 души там. Норвегия не беше преживявала толкоз тежко закононарушение от Втората международна война.

Брайвик твърди, че към този момент не е опасност за обществото . Той се визия като националсоциалист, който е оставил в предишното въоръжената битка. Но по никакъв метод не се дистанцира от всеобщото ликвидиране, което извърши и което продължава да счита за изцяло законно.

През 2016 година, когато заведе дело против страната поради изискванията на изолираност в пандиза, в правосъдната зала Брайвик се съпостави с Нелсън Мандела, минал от въоръжената към политическата битка.

Нападенията на Брайвик въодушевиха и други сходни всеобщи убийства , като това в Крайстчърч в Нова Зеландия през 2019 година, както и проекти за атентати в целия свят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР