Десет години след бунтовете по време на Арабската пролет много

...
Десет години след бунтовете по време на Арабската пролет много
Коментари Харесай

10 години след Арабската пролет: Много арабски младежи все още искат да емигрират

Десет години след протестите по време на Арабската пролет доста арабски младежи към момента желаят да емигрират, търсейки по-добри благоприятни условия от неприятните стопански условия в родните си страни, демонстрира изследване, представено от ДПА.

В анкетата, извършена от немската фондация " Конрад Аденауер ", са взели участие към 10 841 души в Алжир, Йордания, Ливан, Либия, Мароко и Тунис.

В Ливан 34 % от интервюираните желаят да заминат в чужбина. В Тунис този дял е 31 %, в Йордания - 26, в Мароко - 19, в Алжир и Либия - 16. Младите хора на възраст сред 18 и 29 години са по-заинтересовани да емигрират от тези на 30 или повече години.

" Главният движещ фактор са икономическите благоприятни условия, само че значение имат и други съображения като неустойчивостта в Либия и корупцията в Ливан. Други просто желаят да заминат поради по-добри благоприятни условия за обучение ", обявиха от фондацията, представени от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че настояването за икономическа правдивост беше един от главните движещи фактори за Арабската пролет през 2011 година, продължава да има отчаяние измежду популацията, изключително откакто пандемията от ковид утежни така и така тежките условия в тези страни.

По-малко от 20 % от участниците в допитването считат, че икономическите условия са по-добри, в сравнение с преди една година.

Между 65 и 47 % от интервюираните в Алжир, Йордания, Либия, Мароко и Тунис въпреки всичко остават оптимистично настроени що се отнася до подобряването на икономическата обстановка след една година. Делът на оптимистите обаче е едвам 14 % в Ливан, който беше обиден от икономическа рецесия още преди ковид.

Около половината от интервюираните поддържат парламентарната система. В същото време изследването регистрира мощна поддръжка и за водач, който може да подхваща " бързи и решителни " дейности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР