Десет години по-късно американските банки са в много по-добро състояние,

...
Десет години по-късно американските банки са в много по-добро състояние,
Коментари Харесай

Американските банки 10 години след началото на кризата

Десет години по-късно американските банки са в доста по-добро положение, най-вече поради следкризисните регулации, които ги накараха да бъдат по-прозначни и да поемат по-малко опасности

© Mike Segar Още по тематиката
Глобалните пазари изпратиха една от най-лошите си седмици от рецесията насам

Уолстрийт съумя да излезе на зелена територия в петък, само че Европа и Азия завършиха със спад
11 фев 2018
Американските банки усъвършенстваха финансовите си резултати

Въпреки корекциите в цената на отсрочените данъчни активи капиталовите банки не трансформираха прогнозите си за 2018 година
21 яну 2018
Американски банки към този момент наемат личен състав за европейските си централи във Франкфурт

Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase и Morgan Stanley оповестиха, че след Brexit европейските им интервенции ще се водят от Германия
16 яну 2018
JPMorgan Chase и Wells Fargo откриха с положителни резултати сезона на банковите доклади в Съединени американски щати

Ефектът от данъчната промяна към този момент е друг за двете банки
15 яну 2018
Кои пазари са застрашени от свиването на салдото на Фед

Най-много могат да пострадат акциите и корпоративният дългов пазар
22 авг 2017 Десет години откакто JPMorgan купи фалиращата капиталова банка Bear Stearns, един от първите предвестници на финансовата рецесия, вложителите са доста по-позитивно настроени за американските банки, макар че този бранш може би към този момент е осъществил най-големите си облаги, оповестява Reuters.

Сделката

JPMorgan в началото разгласи офертата си от 2 $ на акция за Bear Stearns на 16 март 2008 година, когато банката от Wall Street беше на ръба на колапса. В последна сметка, през май същата година акционерите на капиталовата банка утвърдиха продажбата на групата на цена от 10 $ за акция, или 2.2 милиарда $, на съперника JP Morgan. Основаната преди 84 години институция стана една от най-големите жертви на кредитната рецесия в Съединени американски щати.

Ситуацията сега

Десет години по-късно американските банки са в доста по-добро положение, най-вече поради следкризисните регулации, които ги накараха да бъдат по-прозрачни и да поемат по-малко опасности. Банковият показател S&P 500 набъбна шест от последните 10 години, в това число 20% за всяка от последните две години.

Но в този момент някои анализатори и вложители се питат какъв брой още може да расне секторът, защото се следи покачване на заемите и ускорение на темповете на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас.

Банковите заеми и лизингови контракти набъбнаха с 3.2% през 2017 година, при 6.5% през 2016 година, а темпът на напредък се намали до 2.7% до февруари, съгласно данните на Федералния запас.

Какво следва

Чарлз Пибоди, анализатор в Compass Point Research&Trading, чака растежът на кредитирането да продължи и през 2018 година, само че той е по-малко уверен в трендовете в разноските за кредитиране.
Последните бяха ниски, защото банките станаха внимателни при кредитирането след финансовата рецесия, което докара до по-малки загуби от неприятни заеми. Но откакто администрацията на Белия дом счита да разхлаби регулациите и банките трансформират стандартите за разпределяне на заеми, неприятните заеми още веднъж ще стартират да се усилват.

" Не виждаме никаква кредитна рецесия ", счита Пибоди, само че предвижда, че загубите " ще се вдигнат през идващите няколко години, с цел да се върнат към по-нормално равнище ".
Тъй като разноските за потребителски заеми през предходната година започнаха да се покачват, въпреки и последователно, Compass Point чака тази наклонност да продължи и за корпоративни заеми през 2018 година

" Хората са прекомерно оптимистични в оценките на приходите, тъй като не са взели поради по-високите разноски за кредитиране, " споделя той. " Очаквам провизиите за огромните банки да се удвоят от актуалните равнища до някакъв миг през 2019 година "

Анализаторите от Wall Street чакат банките от показателите на S&P500 да отчетат растеж от 26% на котировките за 2018 година спрямо 12.3% през 2017 година, съгласно данните на Thomson Reuters.

" Лесните облаги са зад нас ", счита Рик Меклер, президент на капиталовата компания LibertyView Capital Management в Ню Джърси. Според него сега банките са в положително състояние, само че в един миг ще настъпи смяна. И предизвестява, че вложителите би трябвало да осъзнаят, че има равнище на заплаха, което би трябвало да наблюдават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР