Десет дни преди редовните парламентарни избори на 4 април 44-то

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов не разреши големите магазини да работят, блокираният Суецки канал заплашва глобалната търговия

Десет дни преди постоянните парламентарни избори на 4 април 44-то Народно заседание организира последното си съвещание, с което завърши своя 4-годишен мандат. Закритото национално заседание несъмнено е едно от най-противоречивите в годините на прехода. То ще се запомни най-много с приемането на лобистки ремонти и противоречивия метод, по който ставаше това - посредством вкарването им в други закони, както и в нередки случаи анулацията им от самите ръководещи единствено дни откакто самите те са си ги приели. Всичко това благодарение на разнообразни динамични болшинства, образувани по неразбираем принцип. Заради този метод работа Народното събрание беше постоянно подложен на критика от адвокати и конституционалисти, а публичното утвърждение за Народното събрание се срина до 7% съгласно изследване на " Алфа рисърч ".

От тук нататък идващият парламент би трябвало да се свика до месец откакто се разгласят публично изборните резултати. Настоящото държавното управление на Бойко Борисов би трябвало да подаде оставка пред новоизбраното Народно заседание и ще продължи да извършва отговорностите си до избирането на ново държавно управление.

Засега, с дребни изключения, предизборната акция не дава сигнали за някаква бъдеща смяна. Все отново положителната вест може би е, че с наближаването им, си отива и зимата. Уикенда и идната седмица се чака стопляне. НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Големите магазини за часове работиха законно. Но министър председателят ги затвори отново Само часове откакто икономическото министерство излезе с правила по какъв начин отчасти да работят и по-големи магазини, министър председателят Бойко Борисов ги анулира. Хронологично сутринта с инструкции на икономическия министър Лъчезар Борисов се даде право на независимите магазини в моловете и останалите търговски центрове, които имат самостоятелен вход откъм улица или паркинг да работят, а на хипермаркетите с повърхност над 300 кв. м, които оферират нехранителни артикули, да обособят и лимитират повърхност до 300 кв. м, в която да се позволяват клиентите, или да изнесат артикули за продажба на открити площи. Но в късния следобяд след остра реакция от страна на притежателите на заведения, министър председателят анулира облекчението. Същата организация изиска и получи от Борисов по-мащабния локдаун тази пролет. Сега, за разлика от декември, бяха затворени съвсем всички търговски обекти без питателните и най-малките магазини, както и всевъзможни зали за спорт, басейни и други Суецкият канал може да остане блокиран със седмици и да наруши веригите за доставка Най-малко 150 кораба, които транспортират нефт, автомобилни елементи и потребителски артикули са се струпали в запушване в и към Суецкия канал. Вече трети ден управляващите не съумяват да освободят японския супер транспортен съд с тайвански оператор Ever Given, който заседна напречно и блокира 12% от световната търговия, която минава през канала свързващ Средиземно с Червено море и Азия, показва BBC. Около кораба, който тежи 220 хиляди тона и е дълъг 400 метра, работят непрекъснато баржи и багери, само че към този момент несполучливо поради размера му и неприятното време. По разнообразни оценки блокираната търговия през него е съвсем 10 милиарда $ на ден.

Дори и да бъде освободен скоро трафикът ще бъде възобновен постепенно поради натрупалите се други кораби, което също така ще би трябвало да наваксват и периодите за доставка. Според избавителните екипи обаче отблокирването на комерсиалния път може да отнеме и седмици, което заплашва съществено да наруши световните вериги за доставка, написа Financial Times. Вчера петролът нарастна мощно след новината, само че през днешния ден част от цената върна обратно.

На фотография от Reuters, направена от Европейската галактическа организация, се вижда по какъв начин контейнеровоза е затънал в канала.
Източник: Reuters
Молбите за помощи за безработни в Съединени американски щати са на най-ниското равнище от година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР