Десет дни преди началото на сезон 2020 във Формула 1

...
Десет дни преди началото на сезон 2020 във Формула 1
Коментари Харесай

Отборите във Формула 1 се обединиха срещу "Ферари"

Десет дни преди началото на сезон 2020 във Формула 1 се стигна до първия скандал, който е обвързван с отбора на " Ферари ". Отборите в шампионата, които не употребяват мотори на италианската компания, разпространиха взаимна декларация, с която подлагат на критика оповестеното съглашение сред " Ферари " и Международната автомобилна федерация (ФИА) от предходната седмица.

В края на предсезонните проби в Барселона ФИА заяви, че стопира следствие против Скудерията, като е подписано съглашение. Подробности не се загатнаха, като се изключи че " Ферари " ще оказва помощ на на ФИА в битката с понижаване на нездравословните излъчвания.

В сряда " Мерцедес ", " Ред бул ", " Макларън ", " Рено ", " Алфа Таури ", " Рейсинг пойнт " и " Уилямс " излязоха с обща декларация. Седемте отбора показват изненадата си подписаното съглашение.

" Международна спортна организация, настояща като админ, носи отговорността да работи съгласно най-високите стандарти на ръководство, интегритет и бистрота. След месеци следствие, извършено от ФИА едвам след повдигнати от други тимове въпроси, възразяваме мощно против подписването на конфиденциално съглашение с " Ферари " като краен резултат. "

" Ето за какво заявяваме обществено споделената ни решителност да преследваме цялостно разобличаване на всичко, обвързвано с тази обстановка, с цел да сме сигурни, че всички участници в нашия спорт са третирани еднообразно и почтено. Правим го от името на почитателите, участниците и акционерите на Формула 1. В допълнение си резервираме правата да потърсим правна отбрана в границите на процедурите на ФИА и оттова пред способените съдилища ", гласи известието на седемте тима.

Освен своя фабричен отбор " Ферари " обезпечава задвижващи системи на два потребителски тима - " Алфа Ромео " и " Хаас ".

Защо се стигна до следствието

През сезон 2019 " Ферари " разполагаше с най-мощния мотор във Формула 1. Италианският тим доминираше на пистите с дълги прави и висоскоростни завои, като постоянно в квалификациите печелеше доста време против противниците си на вършиме.

След лятната пауза Техническата комисия към ФИА стартира да проучва задвижващата система на " Ферари ", а по-късно след недоволство от " Ред бул " беше назначено и следствие.

Фотогалерия: Как наподобяват болидите във Формула 1 за сезон 2020 >

До него се стигна поради подозрения, че " Ферари " не дава отговор на органиченията в правилника.

Във втората половина от сезона болидите на Скудерията изгубиха огромното си преимущество, като тогава се породиха и подозрения, че от отбора са понижили мощността на своите елементи. От " Ферари " отхвърлиха всички обвинявания и оповестиха, че дават отговор на условията.

В последния старт за сезона се стигна и до наказване за тима. След Гран при на Абу Даби Скудерията беше санкционирана с 50 хиляди евро поради разминаване от 5 кг гориво в болида на Шарл Льоклер.

Сезон 2020 във Формула 1 стартира на 15 март в Австралия. До момента поради случаите на ковид е анулиран единствено един старт - Гран при на Китай, който трябваше да се организира на 19 април.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (564)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР