Десет дни преди крайния срок за подаване на документи за

...
Десет дни преди крайния срок за подаване на документи за
Коментари Харесай

Кандидатите за Медицина в СУ още чакат информация за изпитите

Десет дни преди крайния период за подаване на документи за присъединяване в постоянните кандидатстудентски изпити в Софийския университет " Св. Климент Охридски " публична информация за променените условия за влизане в компетентност " Медицина " липсва. Това е една от търсените специалности в университета, за която зрелостниците нормално се приготвят не в последния миг, а 2 години преди да се явят на препитванията.

Преди повече от две седмици Академичният съвет на Алма матер реши да промени в крачка изискванията за банкет на бъдещите медици и вместо да ги отсява със личните си изпити по химия и биология да го направи с препитванията, проведени и оценени от Медицинския университет в София. Официалният аргумент за това е недоразумение сред структурите на университета, поради което деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов сложи ултиматум – или самичък да сортира бъдещите студенти, или изобщо да не приема такива.

Едно изречение

За смяната в изискванията за кандидатстване беше обявено с едно изречение в малко известие на уеб страницата на университета, което започваше с това, че въпреки всичко банкет за " Медицина " за новата образователна година ще има, откакто в началото беше оповестено, че той ще е нулев. То обаче води до смяна в правилника за банкет на студенти, както и до разбъркване на графика на кандидатстудентската акция особено за тази компетентност.

Срокът за подаване на документи за постоянната изпитна сесия в СУ изтича на 18 май. Все още нито на уеб страницата на университета, нито на страницата на Медицинския факултет има каквато и да е подробна информация по какъв начин тъкмо ще се кандидатства.

Няма връщане обратно

Промяната на разпоредбите в крачка провокира напрежение в университета. Срещу нея се оповестиха Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация. Според тях това решение е засегнатост за преподавателите в двете структури, които от години приготвят изпитите по химия и и биология. Освен това то петни престижа на най-старото висше учебно заведение в страната.

Въпреки това смяна на решението за приема по " Медицина " за тази година няма да има. Това беше доказано за следващ път от ректора проф. Анастас Герджиков на среща със студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация (ФХФ) във вторник.

Там беше подложен и въпросът за неналичието на информация, което води до комплициране и напрежение измежду кандидат-студентите и учителите, които ги приготвят за изпитите. Целият проблем идва от това, че форматът на изпитите в двата университета е друг и надлежно подготовката на претендентите е друга.

По биология в Медицинския университет се развиват въпроси, които всеобщо преди този момент се учат наизуст. В Софийския университет се взема решение тест. По химия изпитът в МУ е четири задания, които се избират от към 400 благоприятни условия, включени в алманах, който университетът продава, и чието наличие не е променяно от години. В Софийския университет препитването се състои от тест и две логичен задания – по органична и по неорганична химия.

Какво става

" На ден получаваме по 15 позвънявания от учители какво се случва. На уеб страницата на Медицинския факултет информация няма. В кандидатстудентската секция на уеб страницата на университета - също. Дължим информация на хората, които са се подготвяли две години ", разяснява доцент Елена Бояджиева от Лабораторията по химическо обучение.

Краткият отговор на проф. Герджиков беше, че информация ще има скоро.

Кандидатите за " Медицина " в СУ ще подават документи за присъединяване в изпити в Медицинския университет и в тях ще показват за кой университет желаят да важат оценките им. Класирането за Медицинския факултет на СУ ще се прави от Алма матер, само че ще е настрана от това за всички специалности.

Първото класиране за „ Медицина “ ще е дружно с второто за всички специалности. Второто – ще е независимо и с неразбираемо все още с какви дати. Третото класиране ще съвпадне с третото за всички специалности, стана ясно от думите на ректора. Това се постанова, защото изпитите в Медицинския университет са след края на сесията в СУ. Не е ясно по какъв начин ще се прави класирането в случай, че претендентите за " Медицина " желаят да аплайват и за други специалности в Софийския университет.

Изпит, който убива междинното обучение

Иначе на срещата се разбра още, че за идната година представителите на другите факултети в СУ ще се опитат да изгладят разликите си, с цел да не се получава същата обстановка и през 2019 година Представителите на ФХФ обаче се оповестиха против приемането на формата на препитването, който се употребява в Медицинския университет.

" Той тотално убива междинното обучение. Кара децата да зубрят, а не да мислят ", разяснява доцент Бояджиева. Колегите ѝ допълниха, че дилемите на изпита в СУ са направени по този начин, че да покажат дали претендентите имат задоволително познания и логическо мислене. Те не се " продават авансово " и се вършат от хора, които имат потвърдени компетентности в подготовката на изискванията.

Съмнения

От диалога стана ясно, че проблем идва главно от това, че деканът на Медицинския факултет желал да има достъп до дилемите авансово, който му бил отхвърлен от изпитната комисия, назначавана от декана на ФХФ. Мотивът е да се предотврати приключването на информация. За това информация за дилемите нямал и деканът на ФХФ.

Репликата на ректора на това пояснение остави усещане, че от Медицинския факултет се съмняват дали това, че дилемите се знаят от няколко души и в деня на изпита се избира един вид от три, а не от повече, не води до приключване на информация. Това провокира недоволството на преподавателите, които оповестиха, че толкоз години сходни клюки за изпита в СУ не е имало, до момента в който такива се чували за Медицинския университет.

" Винаги се схваща кои са дилемите за МУ. Аз няма да аплайвам там и ги разбрах. Даже не ми струваше пари. За СУ в никакъв случай не излизат. Затова избрах Софийския ", съобщи и кандидат-студентката Мария Василева, която на няколко пъти се изправи против ректора проф. Герджиков. Тя добави, че след две години подготовка за изпитите за " Медицина " в Софийския се е отказала да кандидатства, защото не желае да се явява на препитванията на Медицинския университет. " Защо ми отнехте правото да аплайвам в СУ ", попита тя.

Единственото, което отговори проф. Герджиков, беше, че не го интересували клюки за други университети, а Софийският университет. В същото време различен университет действително ще подбере бъдещите медици в Алма матер.

Комисии

На срещата стана ясно, че с цел да не се стига до същата обстановка през 2019 година, ще бъдат направени комисии, които да се опитат да изгладят разликите сред факултетите. Такива е имало и за тази акция, само че до консенсус не се стигнало, а въпросът беше оставен на Академичния съвет.

Ректорът на няколко пъти предизвести, че в случай че още веднъж се стигне до решение на Академичния съвет (АС), отново ще се влезе в задънена улица. Той пък не можел да направи нищо, защото крайното решение се взема от Апелативен съд.

Иначе целият проблем е следващото доказателство за разделянето сред обособените звена на университета. Ректорът проф. Герджиков също удостовери за казуса и изясни, че доста по-сериозно негово проявяване е несъгласието на факултетите с повече доходи да дават част от тях за финансиране на тези, които имат дефицит на средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР