Desafinado Live e името на концерта, с който джаз певицата

...
Desafinado Live e името на концерта, с който джаз певицата
Коментари Харесай

Концерт като радиопредаване

" Desafinado Live " e името на концерта, с който джаз певицата и радиоводеща Мирослава Кацарова ще означи 20 години в ефира на радио Джаз FM, научи ДУМА от Демна Димитрова. Премиерата на предаването " Дезафинадо " с авторка и водеща Мирослава Кацарова е през 2001 година, на 4 декември. Първото му лъчение в ефир е в събота. И по този начин на 4 декември от 21 ч. в " София лайв клуб " ще бъде концертът по случай неговата 20-годишнина.

На сцената ще бъдат Мирослав Турийски - пиано/аранжименти, Младен Димитров - барабани, и Мирослава Кацарова - вокал. Гост-музиканти са една от най-хубавите изпълнителки на боса нова в България Павлета Семова (вокал) и Димитър Семов (уду/перкусия). Програмата включва класическа и модерна боса нова, както и някои композиции на български език от истинските песни на Мира Кацарова в тази стилистика. През цялото събитие Мира ще споделя историята на боса нова и ще трансформира концерта в нещо като радиопредаване с жива музика и анонси. Именно работата на Мира в радиото през последните две десетилетия е белязала и нейните концерти, в които тя постоянно споделя историите на песните, които извършва.

" Дезафинадо " е първото предаване на Джаз FM. Името му е взето от фамозната ария със същото заглавие на Антонио Карлос Жобим. Предаването е отдадено на латино джаза във всичките му проявления - магнетичната примес на бразилска музика с джаз, което в края на 50-те и началото на 60-те назовават боса нова; всички достоверни латиноамерикански стилове, свързали се под друга форма с джаза; смесването на електроника, латино и джази детайли - събитие, което от 90-те години насам претърпява разнообразни метаморфози и в последна сметка става по-известно като нео бразил или бразилектро.

Мира избира името " Дезафинадо ", тъй като думата е музикален термин, който значи звук отвън лада, леко подправен. Така, леко подправено и необичайно, е звучал блу тонът от джаза, когато се смесва с бразилските стилове шоро, шориньо и самба. Така се ражда боса нова, в която горчиво-сладките настроения са подчертани от тъгата на джаза и безметежната обич към живота в бразилската музика. Дезафинадо е другост, различност, неконвенционална среща на музикални култури и стилове, знак на близостта на две различности.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР