Дерогацията на България за внос на руски петрол ще бъде

...
Дерогацията на България за внос на руски петрол ще бъде
Коментари Харесай

След като го заплашиха, ГЕРБ и ДПС се разбраха с кабинета за спирането на руския петрол

Дерогацията на България за импорт на съветски нефт ще бъде анулирана предварително в две стъпки надлежно от 1 януари и от 1 март.

Това сподели в петък председателката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в изказване в Народното събрание след диалози межу ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи с министъра на финансите Асен Василев.

Решението пристигна на фона на предизвестия от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че може да отдръпват поддръжката си за държавното управление на Николай Денков, откакто обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) в Народното събрание предлагането за незабавна анулация на дерогацията.

България е единствената страна в Европейския съюз , която (дерогация) от европейските наказания против Русия , с които беше неразрешен вносът на съветски нефт по морски път.

В четвъртък и петък ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха на гласуването на вота на съмнение, импортиран от опозицията, откакто бяха споделили, че ще гласоподават " срещу ". Депутатите им обаче зала, а водачите им упрекнаха ПП-ДБ в съдействие с опозиционните партии. Те споделиха, че няма да се записват, до момента в който няма решение за прекъсването на вноса на съветски петрол.

В Народното събрание Атанасова сподели, че първата стъпка за прекратяването на дерогацията, от януари, ще бъде прекъсване на квотите за експорт, а втората - дефинитивна анулация на дерогацията. " За този временен интервал сме се съгласили само и единствено с цел да няма разтърсвания на пазара ", сподели Атанасова.

По думите на Атанасова Василев е подсигурил, че отсега нататък няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласоподава в друго болшинство с " Възраждане “, Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Постигнато е единодушие и по претенции на ГЕРБ и Движение за права и свободи за бюджета, измежду които приходите да бъдат понижени с 2,4 млрд лева, да се изготви лист с предпочитани капиталови планове, в това число градежа на автомагистралите " Струма " и " Хемус " , лист с вложения за общините, който да е неразделна част от бюджета, както и да се уточни таванът на държавния дълг на към 1 милиарда лв..

Първоначалноят период на дерогацията беше краят на 2024 година, като през юли 2023 година Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ одобриха тя да бъде прекъсната два месеца по-рано.

След като при започване на месеца бяха оповестени данни от и от, че Русия е спечелила над 1 милиарда евро от дерогацията, ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха незабавната ѝ анулация. Правителството отвърна, че това би навредило на страната на фона на идната зима.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР