Дерогацията, която ползва България за внос и преработка на руски

...
Дерогацията, която ползва България за внос и преработка на руски
Коментари Харесай

Експерти: Дерогацията за внос на руски нефт не оказва влияние на цените на горивата

Дерогацията, която употребява България за импорт и преправка на съветски петрол, не оказва въздействие на цените по бензиностанциите. Те се дефинират на пазарен принцип, изясняват специалисти, осведоми Българска национална телевизия.

" Лукойл " внася в Бургас съветски петрол, в случай че той го продаде някъде другаде, в случай че има такава опция, той би взел 40 или 50 $ до момента в който в Бургас цената на суровината, която различно може да бъде импортирана ще коства повече - примерно 90 $ за барел, в случай че не е от съветски нефт. Тази възможна облага остава в " Лукойл ". Това е в действителност разликата, която м.г. когато страната изиска изключение за нас за импорт на съветски петрол, държавното управление се надяваше да се придвижи към цената за българските консуматори. Т.е. спестяването на тази ценова разлика, която не е дребна да докара до по-ниски горива на дребно за популацията, само че това не се случва ", сподели Никола Янков, някогашен зам.-министър на стопанската система.

Причината това да не се случва, е че няма механизъм, по който частна компания да продава по-евтино и да се лиши от облагата си. Същевременно динамичността на котировките на съветския недопечен петрол за последните три години спрямо цените на горивата у нас демонстрира, че те се движат в синхрон до началото на войната в Украйна.

" След което се отваря една ножица, в която се вижда, че се усилва разликата и в случай че съпоставим по отношение на началото на 2021 година " Урал " е с към 60% по-скъп, до момента в който цените на вътрешния пазар са с над 100% по-високи. Тази разлика явно е по-висока облага за този, който има достъп до съветския нефт ", сподели Лъчезар Богданов, гл. икономист в Института за пазарна стопанска система.



Сравнение и със прилежащи страни демонстрира забележима разлика в повишаването на горивата за тригодишния интервал.

" Ако вземем 2021 година за база ще забележим, че в България и бензина и дизела са поскъпнали с над 110%, т.е. повече от два пъти, до момента в който в Румъния, Гърция, Австрия, откъдето България е внасяла е нефт и имат сходни пазари, покачването е в границите на 85-108-109%, т.е. и там има повишаване за този интервал, само че не в толкоз огромна степен. Тези страни не употребяват дерогация, т.е. те явно купуват петрола на котировки " Брент ", изясни Лъчезар Богданов, гл. икономист в Института за пазарна стопанска система.



Причината горивата у нас да са измежду най-евтините в Европейски Съюз са ниските налози и акцизи, а не потреблението на по-евтиния съветски петрол. Затова анализаторите вършат сравнението преди облагане им и показват, че от дерогацията страната ни няма изгода, нито ще се стигне до скок в цените.

" България търпи негативи от обстоятелството, че сме страната задната врата към Европейски Съюз за импорт на съветски горива. Нормално е да печелим нещо от това. Няма скица за отплата сред " Лукойл " и държавното управление - ние им дадохме правото да печелят ужасно доста пари в допълнение от тази дерогация - нищо не сме видели като консуматори или като държавен бюджет от тези свръхпечалби, които някой хората дефинират на 3 милиарда лева годишно. Цената няма да скочи, в случай че ние преработваме неруски петрол, тъй като ние към този момент плащаме цената на модифицираното гориво от неруски петрол, която влиза като импорт и в действителност към 40% от горивата, които се оферират в България са вносни ", сподели още Никола Янков, някогашен зам.-министър на стопанската система.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР