Derna брои смъртта си след наводнението в Либия

...
Дерна (Либия) (АФП) – Опустошеният източен град Дерна в Либия
Коментари Харесай

Дерна (Либия) (АФП) – Опустошеният източен град Дерна в Либия преброява жертвите си в сряда, като се очаква броят на жертвите от наводненията, предизвикани от бурята Даниел, да нарасне още повече.

Два язовира се спукаха там в неделя следобед след удара на бурята, изпускайки вълна от вода, която разкъса града, помитайки сградите и хората в тях.

Късно във вторник предварителните данни за броя на загиналите от властите в политически раздробена северноафриканска страна е загинала с най-малко 2300 души.

Службите за спешна помощ съобщиха, че повече от 5000 души са изчезнали и около 7000 са ранени.

„Броят на загиналите е огромен и може да достигне хиляди“, каза Тамер Рамадан от International Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Медийни съобщения цитират говорител на вътрешното министерство на източното правителство на Либия, който казва, че „повече от 5200“ души са загинали в Дерна.

Градът, на 250 километра (150 мили) източно от Бенгази, е заобиколен от хълмове и разполовен от това, което обикновено е пресъхнало речно корито през лятото, но което се превърна в буен поток от калнокафява вода, която отнесе и няколко големи моста .

Дерна беше дом на около 100 000 души и много от нейните многоетажни сгради по бреговете на речното корито се срутиха, а хората, домовете и колите им изчезнаха в буйните води.

С глобална загриженост за бедствието разпространявайки се, няколко нации предложиха спешна помощ и спасителни екипи, за да помогнат на пострадалата от война страна, която беше затрупана от това, което един служител на ООН нарече „бедствие с епични размери“.

На други места в източната част на Либия, групата за помощ Норвежкият съвет за бежанците каза във вторник "цели села бяха залети от наводненията и броят на жертвите продължава да расте".

„Общностите в Либия претърпяха години на конфликт, бедност и разселване. Последното бедствие ще влоши ситуацията за тези хора. Болниците и приютите ще бъдат пренатоварени.“

Богатата на петрол Либия все още се възстановява от годините на война и хаос, последвал подкрепеното от НАТО народно въстание през 2011 г., което свали и уби дългогодишния диктатор Моамер Кадафи.

Страната е разделена между две съперничещи правителства — международно признатата администрация с посредничеството на ООН, базирана в Триполи, и отделна администрация в бедствие засегна изток.

Спасителни екипи от Турция са пристигнали в източна Либия, според властите. Организацията на обединените нации и няколко държави предложиха да изпратят помощ, сред които Алжир, Египет, Франция, Италия, Катар и Тунис.

Франция изпраща полева болница и около 50 военни и цивилни служители, способни да лекуват 500 души на ден, Париж каза във вторник.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР