Der Spiegel заедно с разследващия екип Frontal на тв ZDF

...
Der Spiegel заедно с разследващия екип Frontal на тв ZDF
Коментари Харесай

Der Spiegel: Германска фирма снабдява с керосин руските изтребители в Украйна

Der Spiegel дружно с проверяващия екип Frontal на тв ZDF разгласява следствие, в което се твърди, че немската компания Wintershall Dea доставя на " Газпром " авиационно гориво.

След това съветската компания доставя горивото на авиобази, откъдето изхвърчат самолети, направили военни закононарушения в Украйна. В това число бомбардировките на трагичния спектакъл в Мариупол, при които починаха минимум 300 души.

През март шефът на Wintershall Dea Марио Мерен съобщи, че след " интензивни разисквания " в Съвета на шефовете е решено да се резервира присъединяване в съществуващите планове с Русия, макар че се осъжда съветското навлизане в Украйна. В същото време компании като Shell, Exxon и Eni напускаха съветския пазар, Wintershall остана в Русия и продължи да добива газ от Уренгойското находище дружно с локалните компании. В този район се добиват три четвърти от съветския газ.

Германската компания има взаимно дружество " Ачимгаз " дружно с " Газпром ", която доставя така наречен газов кондензат - суровина за произвеждане на керосин - на " Газпром ", който е главен производител на авиокеросин в Русия. От 2008 година фирмите създават взаимно гигантското находище в Уренгой и имат 50% от лицензите за рандеман. Налагат се сондажи до
Всичко за Вашата сватба
4000 м, които " Газпром " не е в положение да прави, за това се нуждае от помощта на Wintershall.

Според следствието, след нахлуването на Русия в Украйна Wintershall Dea и дъщерните ѝ компании са платили няколкостотин милиона евро налози в съветската хазна. " Само налог облага за първите 9 месеца на 2022 година възлиза на 320 милиона $ ", твърди " Шпигел ". Отделно съгласно открити източници са платени още 400 милиона евро спомагателни налози.

72.4 % от Wintershal е благосъстоятелност на химическия концерт BASF. Останалата част е благосъстоятелност на капиталовата компания LetterOne, тясно обвързвана с съветските олигарси Михаил Фридман и Пьотр Авен. И двамата са в санкционните описи на Европейски Съюз.

" Шпигел " отбелязва, че дълго време Wintershall Dea насилствено е подлагала на критика Русия поради войната. Пролетта тя популяризира прессъобщение, в " което осъжда Русия поради невероятните премеждия, породени в Украйна ", само че в това време управлението на компанията не приключи добива на газов кондензат в Сибир. А единствено денонощие по-късно известие съветските изтребители хвърлиха бомби в Чернигов.

Газовият кондензат се назовава още бял петрол. Той е непряк артикул при добива на природен газ в Уренгой. Състои
Всичко за Вашата сватба
се от течни въглеводороди, които се отделят от суровия газ по време на добива и се преработват в гориво или пластмаса. " Шпигел " и ZDF съумяват да възстановят да реконструират маршрута, който минава газовият кондензат до заводите за по-нататъшна преправка въз основа на данни, предоставени от неправителствената организация Anti-Corruption Data Collective и вътрешни документи на " Газпром ".

" Wintershal доставя кондензата на " Газпром ", без да знае какво тъкмо ще се случи със суровината. В това отношение " Газпром " е черна кутия. Затова и Wintershal не може да каже до каква степен е въвлечена във войната, само че и явно и не пита ", се споделя в обявата.

Най-големият преработващ цех на " Газпром " е в Омск. Изданието открива, че авиационното гориво от Омск се доставя на съветските Военновъздушни сили във Воронеж и Морозовск, Ростовска област, което на руско-украинската граница.

Там са дислоцирани съветските Су-34, които се употребяват във войната. Според авиоексперти Су-34 са най-важните самолети на съветските Военновъздушни сили за нанясане на удари като по трагичния спектакъл в Мариупол на 16 март и Чернигов на 3 март. Предполага са, че самолетите, които са бомбардирали там са изхвърчали точно
Всичко за Вашата сватба
от Воронеж и Морозовск.

По данни на Human Right Watch в театъра в Мариупол се укриваха не по-малко от 500 мирни поданици, които бяха написали с големи букви пред театъра ДЕТИ с вяра, че няма да бъдат ударени. Тогава Amnesty International стигна до извода, че авиоатаката е била осъществена от съветските изтребители Су-25, Су-30 или Су-34, дислоцирани в околните съветски бази.

" Всяка компания, която поддържа военните закононарушения на Путин, е също виновна за тези закононарушения ", разяснява икономическият консултант на украинския президент Олег Устенко. По думите на специалиста за Русия Янис Клюге от Фондация просвета и политика, Русия може да задължи всяка компания, останала в страната, да оказва помощ във войната против Украйна. " Единственият метод да се избегне това е да се напусне Русия ", споделя Клюге.

Теоретично е изцяло допустимо Международният углавен съд да предяви обвинявания на Wintershall Dea, споделя за изданието някогашният прокурор в МНС Луис Морено Окампо. Трябва да се потвърди, че газовият кондензат, придобит от Wintershall Dea, е употребен за осъществяване на военни закононарушения.

 

Източник " Сега "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg