Депутатите заличиха думата инвалид от българското законодателство на първо четене.

...
Депутатите заличиха думата инвалид от българското законодателство на първо четене.
Коментари Харесай

Изтриха думата инвалид от родното законодателство

Депутатите заличиха думата " неработоспособен " от българското законодателство на първо четене. Парламентът одобри единомислещо измененията в Закона за държавните такси, импортирани от Българска социалистическа партия.

Така, съгласно създателите, ще бъде улеснена обществената интеграция на хората с увреждания, а заличаването на термина " неработоспособен " от българското законодателство ще способства за превъзмогването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни, негодни.

Крум Зарков, един от вносителите, акцентира, че думата " неработоспособен " би трябвало да се отстрани вечно от българското законодателство, тъй като носи отрицателен заряд. Освен това конституцията борави с термина " лица с увреждания ". Проблемите на жителите с увреждания няма да бъдат решени с този закон, само че това е стъпка в вярната посока, счита Зарков.

Като мотив той добави и, че думите имат значение, тъй като оформят усещания, а по-късно и избрани държания. Терминът е и спънка за обществената интеграция на тези хора, добави депутатът.

ПГ на ГЕРБ вижда аргумент в предлагането на сътрудниците от левицата, в реда на нещата е да се уеднакви българското законодателство, поддържа текстовете Светлана Ангелова, зам.-председател на обществената комисия. Тя обърна внимание, че сред първо и второ четене би трябвало да се преразгледат и други закони - за жп превоза, за интеграция на хората с увреждания,например, с цел да се размени терминът и в тях. /Марица.бг
тагове неработоспособен родно законодателство
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР