Депутатите взеха решение министър-председателят Бойко Борисов да бъде задължен да

...
Депутатите взеха решение министър-председателят Бойко Борисов да бъде задължен да
Коментари Харесай

НС гласува Бойко Борисов да се яви на изслушване на 21 април, последва скандал

Депутатите взеха решение министър-председателят Бойко Борисов да бъде длъжен да се яви в Народното събрание, с цел да показа Плана за възобновяване и резистентност в сряда - 21 април в 9.00 часа.

Решението беше взето със 135 гласа " за ". Единствените срещу бяха от ГЕРБ /70/, които желаеха прегласуване. Последваха възгласи и крясъци в залата. 145 от депутатите поддържаха настояването на второто гласоподаване, а ГЕРБ се въздържаха.

Планът би трябвало да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април.

Последва скандал в залата, провокиран от гледище на ГЕРБ по Плана да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев. Председателстващият съвещанието Татяна Дончева обаче съобщи, че се върви по дневния ред и в случай че господин Томислав Дончев желае да бъде изслушан, ще стане само че различен път.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Според дневния ред като точка 4 би трябвало да бъде изслушан министърът на финансите Кирил Ананиев за положението на бюджета на страната и размера на фискалния запас.

Последва бурно тракане и скандиране от ПГ на ГЕРБ - " Мутри вън " и " Таня Дончева вън ".

20-минути по-късно Татяна Дончева разгласи 10 минути отмора и свика Председателски съвет.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

През цялото време министър Ананиев остана прав до банката за изявление. " Министърът ще пристигна ли да дава отговор ", попита Татяна Дончева и прекъсна съвещанието за 10 минути и свика Председателски съвет на Народното събрание.

След председателския съвет депутатите гласоподаваха и одобриха, че чуванията на министъра на финансите се анулират за идната сряда.

По-рано Народното събрание гласоподава и одобри оставката на кабинета " Борисов 3 "

Процедурата дали министър председателят да пристигна в Народно събрание и персонално да участва по времето на дебата за оставката на кабинета скара парламентарните сили. След изострен юридически спор депутатите в последна сметка одобриха със 156 гласа " За " оставката на кабинета " Борисов 3 ".

Резултатите от гласуването бяха посрещнати с овации от част от депутатите в пленарната зала. Изказвания от парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили нямаше.

Освобождаването на Националния действен щаб от кабинета в оставка провокира бурни разнопосочни реакции, както в коридорите на Народното събрание, по този начин и в пленарната зала със серия от заявления.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР