Депутатите влязоха в спор дали всички ученици от 2, 3

...
Депутатите влязоха в спор дали всички ученици от 2, 3
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат еднократна помощ за деца от втори до четвърти клас

Депутатите влязоха в спор дали всички възпитаници от 2, 3 и 4 клас да получават еднократна финансова по член 10а от Закона за фамилните помощи за деца за образователната 2023/2024 година, която да се дефинира от Министерски съвет. Това стана по време на дебатите на второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година - така наречен удължителен закон на бюджета.

В подтекста на дебатите, Мартин Димитров от обединението ПП/ДБ настоя да се одобри удължителният закон за бюджета, с цел да се подсигурява спокойствието на хората и обществото да знае, че страната е в положително финансово положение. Няма смисъл на всички деца да се дава приход от 300 лв.. Семействата с високи приходи не би трябвало да получават такава помощ, а такава би трябвало да получат бедните фамилии, на които една сума от 300 лева би помогнала. Не можем да вършим обществена политика за цялостен народ, това не работи, на никое място не работи и в никакъв случай не може да работи, уточни Димитров.

Когато се дават 300 лв. на хора с високи приходи, това не основава никакво неравноправие. Тези 300 лв. би трябвало да отидат към семейство с ниско приходи, настоя Димитров. Има заплаха недобросъвестни родители да употребяват средствата и да не отидат за децата, предизвести депутатът.

Той прикани Министерство на финансите и главните парламентарни групи в Народното събрание да се дефинира посредством Национална агенция за приходите кои са хората в потребност в България и да се оказва помощ тъкмо и съответно на тях.

Отговорът на Българска социалистическа партия, за които образованието и обществената политика са приоритет не закъсня. Бившият обществен министър Георги Гьоков се съгласи с първичните думи на Димитров, че общественото подкрепяне не можа да е за всички. Българска социалистическа партия просто оферират помощта за учениците от 2, 3 и 4 клас да не е по-малка и да не е по-голяма за учениците от 1 и 8 клас, изясни Гьоков.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че помощите би трябвало да бъдат ориентирани до това да стигат до децата, учащите, да подкрепят тяхната активност и да бъдат изразходвани за образованието. За да се избегнат подобен вид злоупотреби средствата за учениците от 2, 3 и 4 клас да бъдат употребявани по друго предопределение, би трябвало да има подоходен критерии, с цел да се избегнат всевъзможен тип други потребности на родителите, настоя Иванов.

Депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев счете, че сред 400-500 лева коства изпращането на един възпитаник на учебно заведение. Той дефинира предложенията на депутата от ПП/ДБ Мартин Димитров като див популизъм изказванията му, че не всички родители на деца от 2, 3 и 4 клас да не получават помощи.

Мартин Димитров настоя да се върви към фокусираната и таргетираната помощ за по-малките възпитаници. Нека Народното събрание да реши и да избере - дали да се движи в посока помощите да отиват за тези, които имат потребност или да се раздават помощи на калпак.

Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия настоя родителите на всяко едно дете, без значение какви приходи получава, да има опция да получи и еднократната финансова помощ от 300 лева за учениците от 2, 3 и 4 клас.

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " добави, че всички български деца би трябвало да имат благоприятни условия.

Бившият учебен министър и настоя народен представител от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев съобщи, че всеки един родител може да кандидатства за еднократната финансова помощ. Няма никаква причина в удължителния закон за бюджета да се регламентира размерът на помощ. Това, което вършиме сега е политически маркетинг, с която партиите да се хвалят, че са подсигурили размера на помощта, посочи Вълчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР